Ingen enighet mellom Hellas og EU

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eurogruppen gir Hellas en frist ut uken med å be om forlengelse av låneprogrammet etter at mandagens forhandlingsmøte endte uten resultat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De greske representantene avviste mandag et forslag fra resten av eurogruppen om å forlenge det internasjonale låneprogrammet med seks måneder.

– Det er urimelig og kan ikke aksepteres. Under slike forhold kan vi ikke oppnå noen enighet i dag, sa en talsmann for den greske regjeringen rett etter møteslutt.

– Katastrofalt

Nå begynner det imidlertid å tære på tålmodigheten hos resten av eurogruppen, og gruppens leder Jeroen Dijsselbloem sier at Aten nå har fram til slutten av uken på å be om forlengelse av låneprogrammet og at nye møter bare vil bli holdt dersom Hellas gjør nettopp det.

– Eurogruppen mener fortsatt at den beste løsningen er at greske myndigheter ber om å forlenge låneprogrammet, sa Dijsselbloem mandag kveld.

Flere andre av eurogruppens finansminister var krassere i ordlyden etter det mislykkede møtet og sa det vil være «katastrofalt» dersom grekerne ikke forlenger låneprogrammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter kaos

Mens Brussel ønsker en forlengelse av låneprogrammet og reformkravene som følger det, vil den greske regjeringen ha en overgangsløsning mens en helt ny reformplan forhandles fram.

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis ga selv ingen kommentarer på vei inn til møtet, men har sagt han jobber for en best mulig løsning for krisetrette grekere.

– Vi skal motstå alle løsninger som er feil for Hellas og feil for Europa, uansett konsekvensene, skriver Varoufakis i The New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten noen enighet frykter markedet kaos i en fortsatt hardt presset gresk økonomi, og det greske aksjemarkedet åpnet mandagens handel i rødt.

– La oss ikke snakke om neste skritt dersom vi ikke lykkes, la oss snakke om å lykkes, sa EUs økonomikommissær Pierre Moscovici før forhandlingene.

– Jeg synes synd på grekerne for øyeblikket. De har valgt en regjering som akkurat nå handler uansvarlig, sa Schäuble til tysk radio.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stemning

Men stemningen i Hellas er annerledes. Søndag demonstrerte flere tusen til støtte for den venstreorienterte regjeringen. Etter år med krise og innstramminger er ledigheten på over 25 prosent, og mange er rammet av store inntektskutt.

– Vi trenger ikke penger, vi trenger tid til å realisere reformplanene våre, sier statsminister Alexis Tsipras til den tyske ukeavisen Stern.

– For første gang på flere år er jeg stolt over å være gresk, sier den 32 år gamle arbeidsledige Lena Dousiou til Reuters.

– Europeerne har ydmyket oss. Jeg vet ikke om Tsipras vi lykkes, men noen må si til dem at nok er nok, sier 59 år gamle Minas Kontogeorgopoulos om den nye statsministerens sjansespill i Brussel.