Se etter denne informasjonen når du skal kjøpe bolig

RISIKOINFO: Det er blant annet i boligselgers egenerklæring at du kan finne avgjørende informasjon om boligens stand. Illustrasjon: DinSide.no
RISIKOINFO: Det er blant annet i boligselgers egenerklæring at du kan finne avgjørende informasjon om boligens stand. Illustrasjon: DinSide.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her finner du «risikoinformasjonen» om boligen som er til salgs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En landsrepresentativ undersøkelse utført av Forbrukerrådet viser at svært mange nordmenn er for dårlige til å lese informasjon om boligen de vurderer å kjøpe.

Kun halvparten av de spurte leste all tilgjengelige informasjon om boligen. Samtidig bruker 46 prosent under en time på å gjennomgå boligen på visning før de legger inn bud.

Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, oppfordrer boligkjøpere om å lese all tilgjengelig informasjon, helst før visning. Ikke minst gjelder det takstmannens vurdering og selgerens egenerklæringsskjema.

Her kan det nemlig ligge svært relevant informasjon, som sier noe om boligens tilstand - og eventuelle problemer som kan koste deg dyrt om du kjøper boligen.

Les og vår sjekkliste for deg som skal på visning.

Risikoinformasjonen du bør se etter

Ifølge Bartholdsen er det i takstmannens vurdering og selgerens egenerklæring at det ofte vil komme frem risikoopplysninger som du bør se ekstra nøye etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet. Foto: Berit B. NjargaThomas Bartholdsen i Forbrukerrådet. Foto: Berit B. Njarga

– Noen ganger vil denne informasjonen kunne komme frem som antydninger, sier Bartholdsen, og viser blant annet til informasjon rundt fukt og det elektriske anlegget som ekstra viktig å undersøke nærmere.

Årsaken er at det bak denne informasjonen kan skjule seg større problemer, som vil koste deg dyrt, og som i mange tilfeller må utbedres i løpet av kort tid.

– Ser du for eksempel ordet «fuktmerker», kan det være en indikasjon på større fuktproblemer, som at det har vært en lekkasje og at veggen innenfor disse fuktmerkene er råtten, sier Bartholdsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og ettersom mekler eller selger har informert om fuktmerkene, risikerer du å ikke få slike skader dekket av en eventuell eierskifteforsikring.

Se også etter informasjon om el-anlegget, for eksempel hvor gammelt det er, eller eventuelle feil på dette. Er det gjort arbeid på el-anlegget, bør man undersøke om det er fagmessig utført.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redd for å kjøpe bolig med dårlig bad? Her er rørleggernes egen sjekkliste

Vær trygg før du gir bud

Ironisk nok er nordmenn bekymret for boligens tilstand - og om den kan gi store uventede utgifter i etterkant av kjøpet. 37 prosent av de spurte i undersøkelsen svarer at dette er deres største bekymring knyttet til neste boligkjøp.

Til tross for dette setter de seg altså ikke seg godt nok inn informasjonen om boligen de er interessert i å by på.

Thomas Bartholdsen tror dette henger sammen med at nordmenn tror de er bedre sikret enn de er, ikke minst ved kjøp av bruktbolig.

– Bruktboliger selges som de er, og du som kjøper har undersøkelsesplikt, påpeker han.

Dette innebærer å undersøke boligen og være trygg på at den er i god nok stand, før du gir bud.

Er man i tvil om tilstanden på boligen, råder dessuten forbrukerdirektør Randi Flesland om å spørre mekler om det man lurer på via epost, for å ha skriftlig informasjon å vise til i ettertid.

Samtidig jobber Forbrukerrådet for at boligkjøperne skal få bedre tid fra endt visning til budgiving.

– Folk må ha en full dag etter visning til å sette seg inn i informasjon om boligen, sier Bartholdsen.

Les også hvilke nye regler for boligsalg som gjelder fra i år