Næringsmiddelindustrien spent foran Stortingets innspurt med statsbudsjettetAdvarer om at avgift kan gi sukkersmell for is-, kjeks- og bakeindustrien

SUKKERAVGIFTEN: Diplom Is, Isbjørn Is, Hennig Olsen Is, kjeksfabrikker og kanskje hele bakebransjen kan bli uskyldig falne i striden om sukkeravgift som er brakt inn for EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA. Konserndirektør Håkon Mageli i Orkla er spent.
SUKKERAVGIFTEN: Diplom Is, Isbjørn Is, Hennig Olsen Is, kjeksfabrikker og kanskje hele bakebransjen kan bli uskyldig falne i striden om sukkeravgift som er brakt inn for EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA. Konserndirektør Håkon Mageli i Orkla er spent. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iskrem- og kjeksfabrikker er blant dem som kan få store pengekrav som følge av klage til overvåkingsorganet ESA om sukkeravgiften. Avgiften rammer nemlig noen sukkerholdige varer, men ikke andre svært like varer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk næringsmiddelindustri er spent foran Stortingets innspurt med statsbudsjettet for neste år. Utfallet kan få virkning på en klagesak som ligger på EØS-tilsynet ESAs bord om regjeringens sukkeravgift.

Regjeringen holder i sitt forslag til budsjett fast ved sukkeravgiften den brått innførte fra 2018, som rammer noen sukkerholdige varer, men ikke andre svært liknende varer.

Sukkeravgiften rammer også en stor andel av sukkerfrie produkter på markedet, og regnes av NHO og andre å ha blåst opp grensehandelen til nye høyder.

Nå advarer konserndirektør Håkon Mageli i Orkla om at produsenter som slipper unna sukkeravgift, kan bli dømt i overvåkingsorganet ESA til å betale store summer til staten som følge av en klage NHO Mat og Drikke samt Hval sjokoladefabrikk har reist der.

– At noen slipper unna sukkeravgiften mens andre svært beslektede varer må betale den, kan bli betraktet som ulovlig statsstøtte, sa Mageli på et seminar om det norske matmarkedet Senterpartiets stortingsgruppe arrangerte mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Diplom Is, Isbjørn Is, Hennig Olsen Is, landets kjeksfabrikker og kanskje hele bakebransjen kan bli dømt hvis vi får medhold i ESA, sier Mageli til ABC Nyheter og legger til:

– Vi avventer nå Stortingets behandling av statsbudsjettet.

Gir sukkeravgiften ny «NAV-sak»?

Saken oppsto i H/Frp-regjeringens budsjettforhandlinger med KrF og Venstre høsten 2017. I tolvte time ble de 22. november det året enige om å balansere budsjettet ved plutselig å innføre en kraftig økning i sukkeravgiftene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ga norsk industri et sjokk.

– Det blir ofte debatt om politiske vedtak er i tråd med EØS-avtalen. Veldig ofte viser det seg at staten har rett, sa statssekretær Jens Frølich Holte (H) i Utenriksdepartementet på en NHO-konferanse 5. desember 2017.

I ettertid har tilliten til regjeringens og forvaltningens fortolkning av EØS-avtalen fått et skudd for baugen med NAV-skandalen, noe Senterpartiets leder av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad, påpekte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det grunn til å tro at ESA vil slå ned på sukkeravgiften? spurte han og la til at sukkeravgiften motvirker Stortingets mål om økt selvforsyning.

– Det er ikke spørsmål om hva norske myndigheter mener, men at vi er bundet til en internasjonal avtale, svarte Orkla-direktør Mageli.

– Ødeleggende grensehandel

«Vi står i fare for å få store krav om tilbakebetaling av statsstøtte fra våre bedrifter», sa også NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid i høringen Stortingets finanskomité arrangerte om statsbudsjettet 14. oktober.

– Det som er håpløst, er når særavgifter blir salderingspost i 12. time i Stortinget, uten at næringa blir spurt, framholdt Håkon Mageli mandag.

– Grensehandelen er galopperende og helt ødeleggende for oss som satser på industri i Norge. Nå må snart noen politikere si at nok er nok! utbrøt han, men påpekte også at noen politikere faktisk har gjort akkurat det:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen andre partier enn Sp har vært opptatt av hvor mye ubehag denne bransjen har hatt på grunn av sukkeravgiften. Det er oppsiktsvekkende hvor opptatt Sp har vært av denne avgiften, sa Mageli.

Regjeringen justerte sukkeravgiften noe i fjor, og nedsatte et utvalg som 9. april la fram sin konklusjon, at «...dagens avgift på sjokolade- og sukkervarer ikke er utformet optimalt som en fiskal avgift ved at den kun omfatter et begrenset vareomfang og at den dermed kan medføre uønskede vridninger.»

Også utvalget mener sukkeravgiften kan gi økt grensehandel og dermed svekke omsetningen i Norge.