Meny

40.000 unge uten jobb, studier eller støtte

Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

40.000 unge mennesker står i dag helt på sidelinjen av samfunnet – uten jobb, de studerer ikke og får heller ikke støtte fra Nav.

I forskningsstiftelsen Fafos kartlegging faller gruppen inn under betegnelsen NEET – Not in employment, education or training. De overlever enten ved å få penger hjemmefra eller ved svart arbeid eller annen kriminalitet, melder NRK.

– Vi vet egentlig svært lite om hvem de er. Det kan være alt fra dagdrivere til backpackere, kunstnerspirer som har flyttet hjem til foreldrene, eller folk som sliter med fysiske eller psykiske utfordringer, sier Fafo-forsker Anne Hege Strand til kanalen. Hun er prosjektleder for rapporten «Unge mottakere av helserelaterte ytelser».

– De har ikke registrert noe egen inntekt. Det kan være familien, foreldre eller ektefeller som forsørger dem, men det kan også være at disse forsørger seg gjennom svart arbeid eller annen form for kriminalitet, sier Strand.

Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter sier disse 40.000 representerer potensiell arbeidskraft som Norge har behov for.

– Vi har ikke råd til å gamble på at vi kanskje eller kanskje ikke får tak i denne arbeidsgruppen. Dette er 40.000 personer som arbeidsmarkedet virkelig kommer til å trenge når eldrebølgen skyller over landet som en slags evigvarende tsunami, sier Bratten.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus