Meny

Sterk økning i antall eldre som ikke betaler for seg

(Illustrasjonsfotot: Colourbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overforbruk fører til at stadig flere nordmenn havner i økonomiske vanskeligheter. Og det er de over 60 år som står for den største økningen i betalingsanmerkninger.

I begynnelsen av april var 216.684 nordmenn registrert med betalingsanmerkninger. Dette er hele 33,5 prosent flere enn på samme tidspunkt i finanskriseåret 2008, ifølge inkassobyrået Intrum Justitia.

4,9 prosent av den voksne befolkningen her i landet, eller nesten 1 av 20, er dermed registrert med betalingsanmerkninger. Slike anmerkninger blir slettet når folk har gjort opp for seg.

– Det er i hovedsak to aldersgrupper som drar utviklingen i negativ retning. Siden 2008 har andelen med betalingsanmerkning for de mellom 41 og 60 år økt med 28 prosent. Den mest negative utviklingen ser vi imidlertid hos de over 60 år, her er økningen på hele 62,1 prosent, sier administrerende direktør Jon Slorer i selskapet Bisnode.

Les også: – Alle bør spare to årslønner til pensjon

Administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia tror kjøpepress og at mange føler seg rikere enn de egentlig er, bidrar til at flere havner i et økonomisk uføre.

Hun synes dessuten det virker som om mange er mindre oppmerksomme på å overholde betalingsfrister.

– En undersøkelse vi har gjennomført blant forbrukere i 21 europeiske land, viser at nordmenn i hovedsak får betalingsanmerkninger på grunn av overforbruk. Dette står i skarp kontrast til land i Sør- og Øst-Europa, hvor arbeidsledighet, husleie, lånekostnader og utgifter til energi oppgis som de største utfordringene, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus