Storsvindel i 60 minibanker - hittil

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 6000 bankkort kan være kopiert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere år har bankenes forsvarsverk mot kortkopiering i minibanker fungert bra. Men nå har en bulgarsk bande knekt koden, og gått systematisk til verks.

Rundt 60 norske minibanker er angrepet og utsatt for såkalt skimming (kortkopiering) det siste halvåret, og mer enn 6000 bankkort kan være kopiert, skriver Dagens Næringsliv. Svindlerne har så langt fått ut fem til ti millioner kroner.

Selv om bandene kopierer vanlige bankkunders kort og tømmer deres kontoer, er det bankene som dekker tapet.

Både Finanstilsynet og politiet betegner angrepsbølgen som stor og alvorlig.

Avansert utstyr
For minibankkundene er utstyret så avansert at det er så godt som umulig å avsløre at minibankene er angrepet. Banden benytter seg av spionkameraer, falske tastaturer og bittesmå lagringsenheter. Dette plasseres i utstyr som er nøyaktige kopier av minibankens egne deksler. Utstyret er spesialtilpasset norske minibanker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er et utrolig finurlig og avansert utstyr, utviklet av personer som må ha god kunnskap om elektronikk. Mannen i gata har ikke mulighet til å se skimmingutstyret, sier politioverbetjent Janne Stømner ved etterforskningsavsnittet ved Sentrum politistasjon i Oslo.

Så langt har banden konsentrert seg om Oslo sentrum og det sentrale østlandsområdet, men det er også registrert angrep langs sørlandskysten og på Vestlandet. Bare i Oslo har politiet registrert angrep på 22 minibanker.

Les også:

Har noen tappet kontoen din?

Skimmet kort for 374.000 kroner på åtte timer

Jobber ekstra - lever fett

Skjebneuke for Skogen I Grenland Group