Meny

12.000 bankkunder risikerer skattesmell

Sjekk selvangivelsen nøye, og korriger feilen, er anbefalingen fra VPS og Skattedirektoratet til dem som nå er rammet av en feil (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En feil i overføringen av data fra Verdipapirsentralen til Skatteetaten gjør at mange bankkunder kan få en uventet baksmell på skatten.

Bankkunder på Vestlandet har all mulig grunn til å sjekke selvangivelsen ekstra nøye. Spesielt hvis de har andeler i aksjefond.

Før påske prøvde Verdipapirsentralen (VPS) å overføre data til Skatteetaten, men i overføringen skjedde det en feil. Dermed kan mange risikere en skattesmell.

Les også: Hjelp, det er feil i selvangivelsen min!

Du må rette feilen selv

- Det er 15.391 som ble rammet av denne feilen, og dermed har fått brev fra oss. Det er i hovedsak kunder i Sparebanken Vest og i SR-Bank som er rammet av feilen, sier Gunnar Haug, fagansvarlig for skatt i VPS, til Skattebetaleren.

I brevet oppfordres de som er rammet til å gjennomgå tallene i selvangivelsen ekstra nøye, og selv gjøre de nødvendige endringene. For 3.000 av de berørte skal tallene nå stemme, men det er fortsatt 12.000 som rammes.

- De som har fått brev fra VPS om dette, må selv sørge for å sjekke at tallene i selvangivelsen stemmer, sier Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skattedirektoratet.

- Har du allerede levert selvangivelsen på internett, kan du gjøre endringer og levere på nytt ved å logge deg på igjen. Hvis du har sendt inn i papirversjon, bør du ettersende endringene, sier Halvorsen.

Må vente til oktober?

Feilen innebærer også at mange av dem som er rammet av feilen risikerer å måtte vente til oktober med å få skatteoppgjøret sitt.

- Hvis skattyter gjør slik vi har anbefalt i vårt brev, kontrollerer og retter opp feilene med utgangspunkt i årsoppgavene og eventuelle realisasjonsoppgaver, vil det i de fleste tilfeller gå bra. Saksbehandlerne i Skatteetaten kan be om dokumentasjon, og i slike tilfeller kan ligningen likevel bli utsatt til høsten, sier Haug.

Les også: Her er det oftest feil

De fleste som blir rammet av feilen står i fare for å bli lignet med for lav formue dersom de ikke korrigerer selvangivelsen.

Er informert om feilen

Ledelsen i SR-Bank er informert om hendelsen, og har fått informasjon om hvem som er rammet.

- Vi har fått en liste over hvilke kunder som er berørt og hva som hadde skjedd. Vi har også fått informert den delen av vår egen organisasjon som vil kunne komme i kontakt med kundene, skriver Thor Christian Haugland, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar, i en e-post til Skattebetaleren.

Les også:
Fradraget som virkelig teller
Ikke glem 2009

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus