Hamas' forhandlere på plass i Egypt – håp om våpenhvileavtale

Et palestinsk og amerikansk flagg på George Washington University i Washington.
Et palestinsk og amerikansk flagg på George Washington University i Washington. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En Hamas-delegasjon ankom lørdag Egypt for å forhandle fram en våpenhvileavtale som kan få slutt på krigen i Gaza.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israelske forhandlere har vært med på å utarbeide forslagene som nå ligger på bordet, men en eventuell avtale må også godkjennes av den israelske regjeringen.

De siste dagene har meglere fra Qatar, Egypt og USA ventet på svar fra Hamas, som har uttrykt både skepsis og optimisme, men samtidig understreket at forhandlingene fortsetter.

– Alle delegasjoner har nå ankommet Egypt, og klokka 13 (12 norsk tid) begynner den første forhandlingsrunden med qatarske, egyptiske og også amerikanske delegasjoner til stede, sier en høytstående Hamas-representant, som ikke vil navngis, til nyhetsbyrået AFP.

Spår positivt svar

En annen kilde sier til egyptiske Al Qahera News at det har vært betydelig framgang i forhandlingene.

Ifølge arabiske medier, som palestinske al-Quds og saudiske Asharq, kommer Hamas til å levere et positivt svar, kanskje allerede i løpet av lørdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigen har om få dager vart i sju måneder, og de israelske angrepene mot Gazastripen fortsetter. Lørdag ble det meldt at ytterligere 32 mennesker er drept i løpet av siste døgn, noe som betyr at minst 34.654 palestinere så langt er drept i krigen, ifølge palestinske helsemyndigheter. De aller fleste av ofrene er sivile.

Press mot eksilledere

Ifølge ubekreftede meldinger skal USAs utenriksminister Antony Blinken de siste dagene forsøkt å presse fram et gjennombrudd ved å legge press på Hamas' eksilledelse, som bor i Qatar.

Han skal ha krevd at Qatar kaster dem ut hvis de ikke sier ja til forslagene som nå ligger på bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bevegelsens politiske leder Ismail Haniyeh har tidligere bekreftet at en delegasjon kom til å reise til Kairo innen kort tid for å sluttføre forhandlingene.

Fredag ankom CIA-direktør William Burns den egyptiske hovedstaden, ifølge nyhetsbyrået Reuters' kilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egypt har sammen med Qatar og USA stått i spissen for meklingen mellom Israel og Hamas. Det seneste forslaget skal innebære en 40 dager lang våpenhvile og løslatelse av gisler i bytte mot palestinske fanger i flere etapper.

Vil ha varig våpenhvile

Hamas krever på sin side en permanent våpenhvile og garantier for at Israel ikke gjenopptar angrepene.

Samtidig har Israels statsminister Benjamin Netanyahu fortsatt å true med en israelsk bakkeinvasjon i Rafah, helt sør på Gazastripen, der det befinner seg over 1 million internt fordrevne palestinere.

Budskapet kan ifølge analytikere først og fremst være myntet på egne ministre i det som er Israels mest høyreorienterte regjering noensinne. Flere av dem er sterkt imot en avtale med Hamas.

Både FN og USA har advart på det sterkeste mot en israelsk bakkeinvasjon i Rafah og understreket at det kommer til å føre til enorme sivile lidelser for den palestinske sivilbefolkningen.