Erdogan kaller USAs håndtering av studentprotestene «fascistisk»

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier amerikanske myndigheters reaksjon på studentprotester mot Gaza-krigen er «fascistisk», og anklager dem for å forskjellsbehandle Israel. Foto: Ahmad Al-Rubaye / AP / NTB
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier amerikanske myndigheters reaksjon på studentprotester mot Gaza-krigen er «fascistisk», og anklager dem for å forskjellsbehandle Israel. Foto: Ahmad Al-Rubaye / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studentprotestene mot krigen i Gaza har økt i styrke i USA. Myndighetenes reaksjon på dem er sjokkerende, mener Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi, som resten av verden, har fulgt hendelsene ved amerikanske universiteter den siste uken med stor interesse, sa Erdogan på en pressekonferanse om Palestina i Istanbul fredag.

Ifølge ham har studenter blitt «truet» på vestlige universiteter og høyskoler på grunn av sitt syn på Gazakrigen.

– Vi har sett hvordan dem som i årevis har forelest oss om demokrati, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, plutselig blir fascistiske når det kommer til Israel og Israels interesser, sa presidenten, som gjentok sin støtte til Hamas.

Flere pågripelser

Erdogans regjering har selv blitt kritisert for å undertrykke studentprotester etter at presidenten utnevnte en upopulær rektor på Tyrkias toppuniversitet Bogazici i 2021.

Flere universiteter i USA, deriblant prestisjefylte skoler som Columbia og Yale, har slått hardt ned på studenter som protesterer mot Gaza-krigen den siste uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært flere pågripelser, og enkelte demonstranter har blitt beskyldt for å komme med antisemittiske uttalelser.

Sammenstøt

Studentene krever at amerikanske utdanningsinstitusjoner kutter sine økonomiske bånd til Israel, blant annet ved å trekke investeringer de måtte ha i selskap som selger våpen til landet.

Studentprotestene har også spredd seg til andre land, deriblant til det prestisjetunge universitetet Sciences Po i Paris, der politiet måtte rykke ut fredag etter at proisraelske demonstranter møtte opp for å utfordre propalestinske demonstranter som hadde barrikadert seg der.