Storavis: Russland ruster opp

Forrige uke sa Russlands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, at forsvaret skal styrkes med to nye hæravdelinger og 30 nye enheter innen utgangen av året.
Forrige uke sa Russlands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, at forsvaret skal styrkes med to nye hæravdelinger og 30 nye enheter innen utgangen av året. Foto: Ria Novosti / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina bør forberede seg, skriver The Economist i sin leder torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våren er rett rundt hjørnet, og med våren følger varmere vær. Russlands missil- og droneangrep mot strømforsyning og varmekraftverk vil ikke oppleves like uutholdelig.

Det varme været tar også med seg gjørme til slagmarken, og om ikke alt for lenge vil det nok bli betydelig mer utfordrende for den russiske hæren å bevege seg i Ukraina. Dette vil trolig hindre en bølge russiske angrep langs frontlinjene, men det vil ikke vare, skriver The Economist.

Frykten er at Russland vil mobilisere en stor, ny offensiv, slik de gjorde i fjor. Ukrainas evner til å holde russerne unna, ser dårligere ut enn de gjorde for ett år siden.

«Derfor må Ukraina mobilisere flere tropper og bygge mer robuste forsvar langs frontlinjen», skriver avisen.

Her kan du lese alt om Ukraina-krigen

Se video: Skal vise nye droneangrep: – «Et mesterverk»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina: Russlands mobiliserer 100.000 soldater

Fredag hevdet sjefen for Ukrainas landstyrker, generalløytnant Oleksandr Pavljuk, at Russland mobiliserer 100.000 soldater som kan bli satt inn i en sommeroffensiv.

– Det behøver ikke nødvendigvis bli en offensiv, kanskje soldatene bare skal fylle opp for enheter som er blitt sterkt redusert under krigen. Men det er mulig at vi ved starten på sommeren vil se avdelinger som viser offensive hensikter, sa Pavliuk.

Noen få dager i forveien av Pavljuks uttalelser, sa Russlands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, at forsvaret skal styrkes med to nye hæravdelinger og 30 nye enheter innen utgangen av året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Ukraina har satt ut flere dragetenner for å stoppe russiske stridsvogner. Foto: Stringer / Reuters
Ukraina har satt ut flere dragetenner for å stoppe russiske stridsvogner. Foto: Stringer / Reuters

Svak leveranse fra EU

Før Russland invaderte Ukraina i februar 2022, produserte nesten ikke Ukraina våpen. Det har endret seg. I 2023 tredoblet de produksjonen av granater, militærkjøretøy og missiler. Ifølge Ukrainas statsminister, Denys Sjmyhal, vil produksjonen øke ytterligere i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landet er likevel avhengig av vestlig støtte, og med Joe Biden og Donald Trump som krangler om hvorvidt Ukraina skal få penger av USA eller ikke, har Ukrainas president vært hard i sin tale til Europa.

Tidligere denne måneden uttalte Zelenskyj at mangelen på ammunisjon ved frontlinjene er ydmykende for Europa. Da han talte til EU-toppmøte forrige uke presiserte presidenten at det er avgjørende for Europa å bevise at de kan levere mer.

EU har lovet Ukraina én million artillerigranater innen utgangen av mars, men så langt har de bare greid å levere drøyt halvparten