Kreml-lekkasje overrasker: – Veldig spesielt

Vladimir Putin vet at hvis han taper Ukraina-krigen, er han ferdig. Og i et autokrati betyr ikke det nødvendigvis at han kan nyte pensjonisttilværelsen, men heller fengsel eller en kule i pannen. Det er ulempen med å være diktator, og er derfor ikke et alternativ, skrev den danske journalisten David Trads.
Vladimir Putin vet at hvis han taper Ukraina-krigen, er han ferdig. Og i et autokrati betyr ikke det nødvendigvis at han kan nyte pensjonisttilværelsen, men heller fengsel eller en kule i pannen. Det er ulempen med å være diktator, og er derfor ikke et alternativ, skrev den danske journalisten David Trads. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik/Kreml via AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere medier har fått hendene på lekkede dokumenter som skal avsløre Kreml og Putins planer for å sikre den russiske presidenten en ny presidentperiode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Putins indre krets kaller prosjektet en «ideologisk krig» som skal innebære mobilspill for barn, propaganda i skolene, filmer og TV-serier og masseovervåkning av internett.

Gjennom et internasjonalt samarbeid avslører svenske Expressen det de omtaler som et milliardprosjekt som skal hjernevaske den russiske befolkning.

Lekkasje-samarbeidet

Dokumentene ble lekket til det estiske mediehuset Delfi som delte materialet med blant annet Expressen, de tyske mediene Paper Trail Media, Spiegel, ZDF og østerrikske Standard.

Dokumentene mediehusene har fått fatt i er lekket fra avdelingen for innenrikspolitikk- og presidentadrministrasjon.

Her skal det komme tydelig frem hvordan Kreml bruker statsbudsjettet og det russiske samfunnets ressurser i en langsiktig plan for å sikre Putin en ny periode som president, samtidig som de former den russiske befolkningen til en «lydig, patriotisk masse», skriver den svenske avisen.

Se video: Her testflyr Putin nytt bombefly

– Veldig spesielt

Ifølge lekkasjene skal 2024-budsjettet for den ideologiske krigføringen dreie seg om nærmere syv milliarder kroner, mens det er satt av 4,8 milliarder kroner til presidentvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlandekspert Martin Kragh er seniorforsker og nestledende sjef for Centrum för Östeuropastudier ved Utrikespolitiska institutet.

Han har studert de lekkede dokumentene fra Kreml.

– Dette er etter min mening mye mer omfattende enn noe jeg noensinne har sett når det gjelder denne insisteringen på politisk konformitet, ressursene de legger ned i det, og hvordan det er organisert helt fra Kreml. Det er veldig spesielt, sier Kragh til Expressen.

Tre motkandidater

Presidentvalget i Russland holdes 17. mars. Det er ventet at Putin får tre motkandidater.

Vladislav Davankov, som er nestleder i statsdumaen, leder Leonid Slutskyj i det ultranasjonalistiske partiet LDPR og Nikolaj Kharitonov, som stiller for kommunistpartiet.

Ved presidentvalget i 2018 fikk Putin 77,5 prosent av stemmene, fulgt av kommunistpartiets Pavel Grudinin (11,9 prosent) og nå avdøde Vladimir Zjirinovskij fra LDPR (5,7 prosent).