Astronauter og forskere avslører: Dette lukter verdensrommet

Illustrasjonsfoto av melkeveien. Vår galakse kan tydeligvis tilby en rekke forskjellige lukter.
Illustrasjonsfoto av melkeveien. Vår galakse kan tydeligvis tilby en rekke forskjellige lukter. Foto: Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdensrommet kan gi fra seg en mengde forskjellige dufter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Akkurat som på jorden avgir universet forskjellige lukter fra alle hjørner av det uendelige universet, og mange av dem kan være ubehagelige.

Selv om det er umulig å lukte på kosmos uten å gå en sikker død i møte, har astronauter lenge beskrevet sterke lukter som fester seg til romdraktene deres etter at de har kommet tilbake til luftlåste kamre i verdensrommet.

Det skriver Space.com.

Se video: – For en milepæl

Krutt, brent kjøtt og alkohol

Ifølge astronautene som var om bord Apollo-månelandingene i 1969 luktet det kruttaktig. Andre som har reist rundt på Den internasjonale romstasjonen har imidlertid sammenlignet lukten med brent kjøtt.

Noen astronauter som har tatt av seg hjelmen etter en romvandring, har også rapportert at ozonet lukter bittert og røykfylt og til og med som rom og bringebær.

Alkohollukten er litt mer iøynefallende enn de andre beskrivelsene og har tidligere blitt koblet til en enorm støvsky i sentrum av galaksen vår som inneholder mye store mengder alkoholstoffer, blant annet vinylalkohol, metanol og etanol.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyen inneholder den kjemiske forbindelsen etylformiat, som gir bringebær og rom sin søte duft.

Uranus lukter som du tror

Uranus, den syvende planeten i solsystemet, lukter, som du kanskje har tippet, sterkt av flatulens.

Dette ble oppdaget i 2018.

Som om navnet ikke avslørte det, lukter Uranus sterkt av flatulens, noe som ble oppdaget i 2018. Planeten består av hydrogensulfid, forbindelsen som skaper lukten av råtne egg og fis.

Men det er ikke bare Uranus som stinker. Kometer er også omgitt av hydrogensulfidmolekyler og ammoniakk, som minner om lukten av urin. Dette oppdaget forskere i 2014.

Merkelig nok skal de også avgi en søtere aroma av mandler.

I tillegg har forskere oppdaget at Saturns største måne har en distinkt lukt av bensin, noe som ikke burde komme som en overraskelse med tanke på at Titan er dekket av elver og innsjøer med olje.

Månens atmosfære består også av en tett smog av hydrokarboner, som er molekylene som danner råoljen som brukes til å lage bensin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NASA-astronaut Anne McClain under en romvandring på bildet fra Den internasjonale romstasjonen 25. mars 2019. Foto: NASA / Reuters / NTB
NASA-astronaut Anne McClain under en romvandring på bildet fra Den internasjonale romstasjonen 25. mars 2019. Foto: NASA / Reuters / NTB