Broen til Krim-halvøya delvis sammenrast etter eksplosjon

Det var en bombe som utløste brannen på Kertsjbroen, som knytter den annekterte Krim-halvøya til det russiske fastlandet, ifølge russiske medier.
Det var en bombe som utløste brannen på Kertsjbroen, som knytter den annekterte Krim-halvøya til det russiske fastlandet, ifølge russiske medier. Foto: Stringer / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deler av Krim-broen har rast sammen i en brann utløst av en bombe, ifølge russiske myndigheter. – Alt ulovlig må ødelegges, sier en rådgiver for Ukrainas president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksplosjonen ble utløst litt etter klokken 6 lokal tid. Bomben skal ha vært plassert i en lastebil på broen som forbinder den annekterte Krim-halvøya med det russiske fastlandet.

Krim-broen er delvis sammenrast etter brannen. Foto: Ukrainas sikkerhetsservice / AFP / NTB
Krim-broen er delvis sammenrast etter brannen. Foto: Ukrainas sikkerhetsservice / AFP / NTB

Eksplosjonen satte fyr på sju tanker med drivstoff som ble fraktet med tog til Krim, heter det i en uttalelse fra den russiske antiterror-kommisjonen, som siteres av russiske nyhetsbyråer.

Kommisjonen opplyser også at to strekninger av broen er delvis kollapset. Bilder fra stedet bekrefter at eksplosjonen førte til betydelige ødeleggelser.

Brannen på Krim-broen skal nå være slukket.

Tre mennesker ble drept i eksplosjonen som utløste en kraftig brann på Krim-broen, opplyser russiske myndigheter, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– En begynnelse

En rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Mikhajlo Podoljak, kaller brannen en begynnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krim, broen, begynnelsen. Alt ulovlig må ødelegges, alt som er stjålet, må returneres til Ukraina, skriver Podoljak på Twitter.

Samtidig opplyser den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov at brannen skal etterforskes, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Lederen for den pro-russiske regionale forsamlingen på Krim, Vladimir Konstantinov, sier det er «ukrainske vandaler» som står bak eksplosjonen.

En talsperson for Russlands utenriksdepartement hevder at Ukrainas reaksjon på eksplosjonen på Krim-broen viser at det dreier seg om terrorisme.

– Reaksjonen fra Kyiv-regimet på ødeleggelsen av sivil infrastruktur synliggjør hendelsens terror-karakter, skriver talsperson Maria Zakharova på Telegram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blir vanskelig

Militæranalytiker Anders Puck Nielsen ved Forsvarsakademiet i Danmark mener broen har vært svært viktig for russernes krigføring sør i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne broen er helt avgjørende for at russerne kan få forsyninger fram til den sørlige delen av fronten. Hvis de ikke kan få forsyninger over her, får de det svært vanskelig når de skal kjempe oppe i Ukraina, sier Nielsen til nyhetsbyrået Ritzau.

Han sier alt tyder på at Ukraina står bak eksplosjonen på broen.

Etter invasjonen av Ukraina i februar har Russland erobret en korridor til Krim-halvøya på fastlandet. Men ukrainske styrker forsøker å gjenerobre disse områdene, og broen er den eneste direkte forbindelsen mellom Krim og det russiske fastlandet.

Europas lengste

All bil- og togtrafikk over broen er stanset, meldte det russiske statlige nyhetsbyrået Ria Novosti tidlig lørdag morgen.

Den ukrainske Krim-halvøya ble annektert av Russland i 2014. I 2018 åpnet den første delen av Krim-broen, som er over 18 kilometer lang og den lengste i Europa. Til sammenligning er Øresundforbindelsen nesten 16 kilometer lang.

Forbindelsen mellom Krim og fastlandet består av en jernbanebro og en bro for veitrafikk som løper parallelt, og det er jernbanebroen som er lengst.