Hundrevis skadd i nye kraftige sammenstøt ved moské i Jerusalem

Siden midten av forrige uke har det vært store palestinske demonstrasjoner i Øst-Jerusalem. Israelsk politi har møtt protestene med tåregass, gummikuler og sjokkgranater. Her blir en palestiner stanset av israelsk politi ved Damaskusporten, like ved gamlebyen, søndag.
Siden midten av forrige uke har det vært store palestinske demonstrasjoner i Øst-Jerusalem. Israelsk politi har møtt protestene med tåregass, gummikuler og sjokkgranater. Her blir en palestiner stanset av israelsk politi ved Damaskusporten, like ved gamlebyen, søndag. Foto: Ariel Schalit / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis er skadd i gatekamper mellom israelsk politi og palestinske demonstranter ved Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, melder Røde Halvmåne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet avfyrte mandag morgen sjokkgranater og tåregass mot palestinere på plassen utenfor moskeen, mens palestinske demonstranter kastet stein og andre gjenstander mot politiet.

De skadde blir hentet i ambulanser, og om lag 50 personer er innlagt på sykehus, opplyser palestinske Røde Halvmåne.

I tillegg skal mange være pågrepet.

Demonstrasjonene har vart siden midten av forrige uke, og ser ikke ut til å avta. Mandag planlegger nasjonalistiske jøder en marsj gjennom palestinske boligstrøk i Øst-Jerusalem, noe som er ventet å fyre ytterligere opp om konflikten.

Plassen der sammenstøtene utspiller seg, kalles på arabisk for Haram al-Sharif og er også kjent under sitt jødiske navn Tempelhøyden.

Ramadan og sperringer

Tidligere mandag hindret politiet jøder i å besøke plassen.

Uroen har brutt ut i forbindelse med ramadan og en betent eiendomstvist mellom jødiske bosettere og palestinske familier i Øst-Jerusalem. Fire palestinske familier risikerer å bli kastet ut hvis bosetterne vinner fram, men behandlingen i høyesterett er nå utsatt. Opprinnelig skulle saken ha vært behandlet mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter fordrivelse

I forbindelse med ramadan har israelske myndigheter satt opp en rekke sperringer i gamlebyen, noe palestinerne har reagert sterkt på. De frykter at Israel forsøker å endre befolkningssammensetningen i det palestinsk-dominerte Øst-Jerusalem, som palestinerne ønsker som sin framtidige hovedstad, og som siden 1967 har vært okkupert av Israel.

Politiet ga søndag grønt lys for marsjen som jødiske nasjonalister hvert år avholder i Øst-Jerusalem, til minne om at området ble erobret av Israel under seksdagerskrigen i 1967. Marsjen oppleves om svært provoserende av palestinerne som bor i området, og en israelsk general har advart mot å la marsjen gå sin gang.