Politisk budskap til Trump på D-dagen

Mer enn 300 veteraner som er over 90 år deltar når 75-årsdagen for D-dagen markeres i Storbritannia og Frankrike onsdag og torsdag. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix
Mer enn 300 veteraner som er over 90 år deltar når 75-årsdagen for D-dagen markeres i Storbritannia og Frankrike onsdag og torsdag. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes president Emmanuel Macron brukte den storslåtte markeringen av 75-årsdagen for D-dagen til å minne om verdien av internasjonalt samarbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump, Storbritannias statsminister Theresa May og Canadas statsminister Justin Trudeau var alle på plass under minnemarkeringene, på dagen 75 år etter at allierte styrker gikk i land i Normandie.

Men da den franske verten holdt tale, var det spesielt Trump som var adressat.

– Vi må aldri slutte å fremme den frie verdens allianse, sa Macron.

Han trakk fram hvor viktig det har vært med organisasjoner som FN, EU og NATO for å sikre freden – organisasjoner som alle er blitt målskive for Trump og hans «Amerika først»-politikk.

– Vi må vise oss verdige til den fredsarven som er overlatt til oss, sa Macron.

Aktuelt: Krigshelter vender tilbake 75 år etter D-dagen

«Ubrytelige» bånd

Trump brukte på sin side anledningen til å forsikre sine allierte om at båndene som ble knyttet den gang, er «ubrytelige».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig hedret han de amerikanske soldatene som ofret livet for friheten under de harde kampene i Normandie.

– De er blant de største amerikanerne som noensinne vil leve, sa han.

Trump holdt tale ved den amerikanske gravplassen i Colleville-sur-Mer, ikke langt fra Omaha Beach, der amerikanske styrker gikk i land under operasjonen for 75 år siden.

Putin ikke invitert

Mer enn 130.000 allierte soldater gikk i land på strendene i Normandie på D-dagen. Invasjonen var startskuddet for en massiv alliert offensiv som ble begynnelsen på slutten for Adolf Hitler og Nazi-Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forkant av årets D-dag-markering ble 16 ledere enige om en felles erklæring i Portsmouth om å sørge for at andre verdenskrigs grusomheter aldri gjentas. Lederne ble også enige om å forplikte seg til «felles verdier» og å forsvare frihet «hvor enn den er truet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Russlands president Vladimir Putin, som ble invitert i 2004, ble i år ikke invitert til noe av minnemarkeringene i Frankrike og Storbritannia, noe som illustrerer det anspente forholdet mellom Russland og Vesten.

Talskvinne Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet sier Sovjets bidrag ikke bør glemmes.

Aktuelt: Veteran (97) hoppet i fallskjerm for å markere D-dagen

Én norsk veteran

Mer enn 300 veteraner har også deltatt under markeringene i Storbritannia og Frankrike onsdag og torsdag.

Men for mange av dem blir det siste gang. Vissheten henger tungt over markeringene om at tida snart vil komme der ingen er igjen.

Fra norsk side har kun én krigsveteran deltatt, 97 år gamle Trygve Hansen. Han var torsdag på plass i Normandie sammen med blant andre forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

En minneplate over de norske falne skal avdukes i Hermanville-sur-Mer i Normandie fredag.