Presidentsønn varetektsfengslet for korrupsjon i Angola

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sønnen til Angolas tidligere president Jose Eduardo dos Santos er varetektsfengslet, anklaget for omfattende korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jose Filomeno dos Santos, som er kjent under kallenavnet Zenu, ble i mars siktet for underslag av offentlige midler.

Ifølge siktelsen var det snakk om forsøk på underslag av over 4 milliarder kroner fra Angolas statlige investeringsfond.

Fondet, som er på drøyt 40 milliarder kroner, ble opprettet i 2013 av daværende president Jose Eduardo dos Santos, som overlot styringen til sønnen.

Jose Eduardo dos Santos gikk i fjor av etter 38 år ved makten og ble erstattet av landets forsvarsminister Joao Lourenco.

Noe av det første Lourenco gjorde, var å sparke den tidligere presidentens datter Isabel dos Santos fra jobben som leder for det statlige oljeselskapet Sonangol og Zenu fra stillingen som leder for investeringsfondet.

Mandag besluttet Angolas riksadvokat Alvaro Da Silva Joao at Jose Filomeno dos Santos skulle varetektsfengsles. Ifølge ham kan omfanget av saken være tre ganger så stort som siktelsen lyder på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Angolas ekspresident går av som partileder etter fire tiår

– Bevisene i saken er tilstrekkelige til å kunne si at den anklagede var involvert i korrupsjon, heter det i en kunngjøring.

Jose Filomeno dos Santos har ikke kommentert siktelsen eller beslutningen om varetektsfengsling.

Isabel dos Santos har ifølge Forbes en personlig formue på rundt 27 milliarder kroner og er den rikeste kvinnen i Afrika. Hun kontrollerer også Angolas største mobiloperatør og har eierandeler i portugisiske medier og banksektoren.

Angola er Afrikas nest største oljeprodusent. Statoil etablerte seg der alt for 25 år siden, og landet er Norges viktigste handelspartner på kontinentet.