Chamisa sier han kan bevise valgjuks i Zimbabwe

Opposisjonspolitikeren Nelson Chamisa mener at valgresultatet i Zimbabwe ikke stemmer. Valget på ny president og nasjonalforsamling ble holdt mandag. Foto: Jerome Delay/AP Photo/NTB scanpix
Opposisjonspolitikeren Nelson Chamisa mener at valgresultatet i Zimbabwe ikke stemmer. Valget på ny president og nasjonalforsamling ble holdt mandag. Foto: Jerome Delay/AP Photo/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Emmerson Mnangagwa er gjenvalgt som president i Zimbabwe. Opposisjonskandidaten Nelson Chamisa hevder å ha beviser for at valgresultatet ikke stemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chamisa hevder videre at politiet har inntatt hans partis hovedkontor, angivelig for å konfiskere informasjon om et feilaktig valgresultat.

– Takk gud for at vi har tatt kopier. Vi kommer til å framlegge bevisene, skriver kandidaten for partiet MDC i en Twitter-melding.

– Valgkommisjonens skandaløse beslutning om å offentliggjøre uverifiserte resultater er beklagelig, skriver Chamisa i en annen melding fredag morgen.

Etterspør fellesskap

Den 40 år gamle advokaten Chamisa fikk 44,3 prosent av stemmene i valget, opplyste valgkommisjonen natt til fredag. Vinneren Emmerson Mnangagwas oppslutning var på 50,8 prosent – 0,8 prosent over grensa for å unngå en ny valgrunde.

Chamisa og hans tilhengere nekter å godta resultatet.

Mnangagwa, som i fjor ble innsatt som president da Robert Mugabe mistet makten etter et militærkupp, har på sin side tatt til orde for en ny start.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– La oss alle holde hender i fred, fellesskap og kjærlighet, og sammen bygge et Zimbabwe for alle, skrev Zimbabwes 75 år gamle president i en Twitter-melding natt til fredag.

Kontroversiell president

Mnangagwa lover å styrke landets skakkjørte økonomi og bedre det enda mer skakkjørte forholdet til Vesten. Hans motstandere mener imidlertid at ZANU-PF-politikeren ikke er noe annerledes enn forgjengeren Mugabe, som han i mange år var en viktig støttespiller for, blant annet som etterretningssjef, sikkerhetsminister og finansminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten anklages også for å ha lagt til rette for et urettferdig valg.

– Observatører har rapportert om forsøk på å undergrave ytringsfriheten gjennom tilskyndelser, trusler, press og ved å overtale velgere til å stemme på regjeringspartiet, sa lederen for EUs observatørkorps Elmar Brok tidligere denne uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anspent situasjon

Etter valget er stemningen i Zimbabwe svært anspent. Onsdag gikk omkring 4.000 opposisjonstilhengere ut i gatene i landets hovedstad Harare for å protestere.

Da demonstrantene ødela biler og knuste rutene på butikker, løp soldater inn i folkemengden og slo tilfeldige personer med geværkolbene.

Ifølge Mathilde Utzon i den danske hjelpeorganisasjonen Folkekirkens Nødhjælp frykter opposisjonspolitikere hun har snakket med nye voldshendelser.

– De er svært bekymret. En sa til meg at hun fryktet krig, men ingen er sikre på hva som kommer til å skje, sier Utzon.