Britisk politi fant flaske med novitsjok i nervegiftoffers bolig

Politiet har saumfart Salisbury og Amesbury på jakt etter gjenstanden som kan ha forgiftet det britiske paret.
Politiet har saumfart Salisbury og Amesbury på jakt etter gjenstanden som kan ha forgiftet det britiske paret. Foto: Matt Dunham / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En liten flaske med nervegiften novitsjok er funnet i boligen til en av de to som ble forgiftet i Amesbury tidligere i sommer, opplyser britisk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskerne tror denne flasken var kilden til nerveforgiftningen av det britiske paret Charlie Rowley (45) og Dawn Sturgess (44). Sturgess døde på sykehus søndag, mens Rowleys tilstand er nå stabil.

Politiet fant flasken under ransaking av Rowleys bolig onsdag, dagen etter at 45-åringen kom til bevissthet. Analyser ved forsvarslaboratoriet Porton Down har siden bekreftet at den lille flasken inneholdt nervegiften novitsjok, opplyser politiet fredag kveld.

Det var 30. juni at de to ble kritisk syke etter å ha kommet i kontakt med novitsjok. Forgiftningen skjedde i den engelske småbyen Amesbury, som ligger like ved Salisbury, der den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia ble forgiftet i mars.

Les også: Britisk politibetjent innlagt på sykehus etter novitsjok-mistanke

Snakker med Rowley

– Ytterligere vitenskapelige tester skal nå utføres for å forsøke å fastslå hvorvidt dette kommer fra det samme partiet som forgiftet Sergej og Julia Skripal, heter det fra Londons antiterrorpoliti, som leder etterforskningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mulig forbindelse til Skripal-saken er fortsatt politiets hovedfokus i etterforskningen av Amesbury-saken. Både far og datter Skripal overlevde. De er siden skrevet ut av sykehuset og befinner seg på et hemmelig sted.

Britisk politi har hatt en kort samtale med Rowley etter at han våknet, men etterforskerne skal snakke med ham igjen i jakten på svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Undersøkelser er i gang for å finne ut hvor flasken kom fra, og hvordan den endte opp i Charlies hus, opplyser politiet fredag.

Les også: Kritisk for briter som ble utsatt for «ukjent stoff» i England

Krever bevis

Sjefen for britisk antiterrorpoliti, som leder etterforskningen, omtaler flaskefunnet som en betydningsfull og positiv utvikling.

– Men vi kan ikke garantere at det ikke er mer av stoffet på avveie, og sperringene vil derfor bestå, sier Neil Basu.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til områdene som er sperret av for å beskytte befolkningen mot eventuell mer nervegift på avveie. Over 100 politifolk har deltatt i søkene etter giftkilden i både Amesbury og i Salisbury, og saumfaringen fortsetter, påpeker politiet.

Les også: Britisk antiterrorpoliti undersøker «ukjent stoff» etter at to personer er kritisk skadd

Novitsjok-skandalen startet da Sergej Skripal, en tidligere russisk dobbeltagent, og hans datter Julia, ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury sørvest i England. Statsminister Theresa May anklaget Russland for å stå bak et nervegiftattentat, og Storbritannia og en rekke allierte land svarte med å utvise russiske diplomater i stor stil.

Russland benekter anklagene og har bedt britene legge fram bevis.

OPCW-analyser

Flaskefunnet skjer samtidig som det britiske utenriksdepartementet kunngjorde at uavhengige eksperter på kjemiske våpen skal bistå etterforskerne neste uke. Eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) skal reise til Storbritannia for å bidra med en uavhengig bekreftelse på hva slags nervegift som tok livet av Sturgess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prøvene skal analyseres på OPCWs internasjonale laboratorier, ifølge utenriksdepartementet.

Britiske helsemyndigheter har sagt at risikoen for at vanlige folk i Salisbury og Amesbury, er lav. Men de har bedt folk om ikke å plukke opp gjenstander som sprøyter, nåler eller beholdere av metall, plast eller glass.

Myndighetenes råd er fortsatt «hvis du ikke mistet det, ikke plukk det opp», ifølge BBC.