Meny

400.000 beleiret utenfor Damaskus siden 2013:

– Som å befinne seg i en skrekkfilm

Aktivistgruppen Damaskus Media Center offentliggjorde før jul dette bildet som viser babyen Karim, ett av mange barn som er såret i luftangrepene mot Øst-Ghouta utenfor Damaskus. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Uncredited / AP
Livet i Øst-Ghouta utenfor Damaskus er som en skrekkfilm uten slutt, sier aktivisten Nour Adam som befinner seg i det beleirede området.

Når 20-åringen hører lyden av bombefly, skynder han seg ned i en kjeller for å søke tilflukt. Han bor i Øst-Ghouta, et område som strekker seg fra Damaskus' østlige forsteder til landsbygda, og som er en av de siste store bastionene til opprørere som i snart sju år har kjempet mot president Bashar al-Assad i Syria.

En mann bærer en såret jente etter å gravd henne ut av ruinene i det beleirede området Goutha utenfor Damaskus. Bildet er fra 9. januar. Foto: Abdulmonam Eassa / AFP

Til tross for at regimet har tatt kontroll i det ene området etter det andre, og Assads framtid som Syrias leder synes sikret, fortsetter opprørere å yte hard og vedvarende motstand i Øst-Ghouta.

– Det går ikke an å beskrive hvordan det føles på kroppen når flyene nærmer seg. Det er ikke skremmende, det er forferdelig, skriver Nour Adam til det svenske nyhetsbyrået TT.

Forstadsområdet har vært beleiret siden 2013. De om lag 400.000 innbyggerne lider under alvorlig mangel på mat og medisiner, og området blir så å si daglig utsatt for luftangrep. Siden nyttårsaften er 85 sivile drept i enklaven, opplyste FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad al-Hussein onsdag, ifølge AFP.

Ingen våpenhvile

De to største opprørsgruppene i Øst-Ghouta skrev i sommer under på en avtale som skulle føre til våpenhvile, men kampene har fortsatt. Regjeringsstyrkene og allierte russiske styrker gjennomfører i prinsippet daglige flyraid, mens opprørerne svarer med raketter og granater mot hovedstaden.

Bildet er fra Ghouta 9. januar. Foto: Abdulmonam Eassa / AFP

I forrige uke lyktes opprørere ledet av Jaish al-Islam å omringe en militærbase i utkanten av Øst-Ghouta, noe som førte til at regimets angrep ble enda mer intense.

Bare i løpet av tirsdag denne uken ble 20 mennesker drept, deriblant ti barn, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). I Damaskus ble fire mennesker drept da opprørere skjøt tilbake, melder syriske statlige medier.

Sliter med mareritt

Nour Adam bor i byen Ayn Tarma, men beveger seg rundt i Øst-Ghouta for å dokumentere hvilke skader angrepene gjør.

– Jeg har sett barn som er blitt slitt i stykker. Kvinner som tvinges til å ta farvel med sine sønner og døtre, og menn som må begrave sine koner. Alle i Ghouta tvinges til å være vitne til slike ting. Det har blitt en del av hverdagen vår, sier han.

Om natten drømmer han om forferdelige scener som han ikke greier å få bort fra netthinnen.

– Det er som å befinne seg i en skrekkfilm, og ikke i virkeligheten for 400.000 mennesker som sitter fast og som venter på at marerittet skal ta slutt. Men det fortsetter hver dag, det er blitt som det var i Aleppo, sier han.

Han tror ikke på en løsning med det første, og han anklager FN og verden for ikke å gjøre noe.

– Så lenge verden og FN ser på uten å reagere, kommer krigen til å fortsette, mener han.

Les også:

Nesten halvparten av FNs nødhjelp kan gå til Syria og Jemen

– Må opp i FN

Human Rights Watch (HRW) mener at angrepene mot Øst-Ghouta må bli en sak for FNs sikkerhetsråd ettersom de har rammet de yngste innbyggerne spesielt hardt.

Menneskerettsgruppa offentliggjorde torsdag en rapport som viser at åtte barn ble drept og fire skoler ødelagt i angrep i slutten av oktober og begynnelsen av november.

– Syriske og russiske styrker synes å regne livene til Øst-Ghoutas barn for fullstendig verdiløse. FNs sikkerhetsråd bør kreve at de ulovlige angrepene, som ikke minst dreper barn og ødelegger skoler, stanser umiddelbart, og samtidig true med målrettede sanksjoner mot de ansvarlige, sier Bill Van Esveld i HRW.

Populært