Meny

Seselj frifunnet for krigsforbrytelser

Den serbiske nasjonalistlederen Vojislav Seselj sammen med støttespillere under demonstrasjon mot regjeringen i Serbia i forrige uke. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den serbiske ultranasjonalisten Vojislav Seselj er frifunnet for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten av Den internasjonale straffedomstolen for det tidligere Jugoslavia.

Seselj er frifunnet på alle punkter, slår FN-domstolen ICTY fast i torsdagens kjennelse.

– Vojislav Seselj er nå en fri mann, sier dommer Jean-Claude Antonetti.

Seselj var blant annet tiltalt for etnisk rensing, drap og tortur av kroater og bosniske muslimer under krigen på 1990-tallet.

Fakta om Vojislav Seselj

• Bosnia-serbisk jurist og høyreradikal politiker som torsdag ble frifunnet for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten av Den internasjonale straffedomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY ).

• Født 11. oktober 1954 i Sarajevo

• Grunnla i 1990 Det serbiske fornyelsespartiet. Ble i februar 1991 den første leder i Serbias radikale partiet (SRS)

• Arbeidet for et Stor-Serbia. Rekrutterte frivillige til paramilitære grupper som opererte i Bosnia-Hercegovina og Kroatia under borgerkrigene der.

• Visestatsminister i Serbia 1998-2000. I 2002 ble han nummer to i det serbiske presidentvalget

• Meldte seg selv for ICTY i 2003 og satt 11 år fengslet i Haag. Etter en kreftdiagnose fikk han i 2014 reise til Serbia for behandling. Kom ikke tilbake til Haag.

• Tiltalen var på til sammen ni punkter. Tre av punktene gjaldt forbrytelser mot menneskeheten. Seselj risikerte 28 års fengsel, men er nå en fri mann.

(Kilde: NTB, FNB, Wikipedia)

Aktoratet mener han forsøkte å skape et Stor-Serbia, og har hevdet at Seselj sto bak drap på mange kroater, muslimer og andre ikke-serbiske sivile. Videre mener aktoratet at han fordrev titusener av mennesker fra store områder i Kroatia, Bosnia og Serbia, med bistand av frivillige som ble omtalt som «Seseljs menn». Men dommerpanelet mener 61-åringen er uskyldig på alle de ni tiltalepunktene.

– Seselj ble drevet av en lidenskapelig politisk ambisjon om å skape et Stor-Serbia under Balkan-krigen, men dette var i prinsippet en politisk plan og ikke en kriminell plan, heter det i kjennelsen.

Les også:  Karadzic kjent skyldig i krigsforbrytelser i Bosnia

Seselj har beskyldt Kroatia for å starte krigen da Jugoslavia brøt sammen, og mener at serberne derfor ble tvunget til å forsvare seg selv.

– Skammelig

– Vi har full forståelse for at mange ofre og lokalsamfunn vil uttrykke skuffelse over dommerpanelets avgjørelse, het det i en uttalelse fra aktoratet etter at kjennelsen falt.

I uttalelsen heter det videre at aktoratet skal foreta en grundig vurdering og se om det finnes grunnlag for anke.

Kroatias statsminister Tihomir Oreskovic kaller frifinnelsen «skammelig» og sier den er et nederlag for FN-domstolen.

– Han er en mann som begikk onde handlinger og som ikke har vist anger, verken da eller i dag, sier Oreskovic.

Seselj selv uttrykker glede.

– Denne gang, etter alle sakene der uskyldige serbere har blitt dømt til svært strenge straffer, har to dommere stått fram som hederlige og rettferdige, sa Seselj i en kommentar til reportere i Beograd torsdag.

Kjennelsen kom nøyaktig én uke etter at 70 år gamle Radovan Karadzic ble dømt til 40 års fengsel for folkemord.

Kreftsyk

Seselj risikerte 28 års fengsel hvis han ble dømt. Han meldte seg selv i 2003 og satt i 11 år fengslet i Haag. I denne tiden fikk han en kreftdiagnose. I påvente av dommen reiste han i 2014 til Serbia for behandling, der han samme år ble operert for tykktarmskreft.

Senere nektet han å etterkomme domstolens krav om å returnere til Haag, og serbiske myndigheter gjorde ikke noe for å pågripe ham, noe ICTY så på som manglende vilje til samarbeid.

ICTY har bedt Serbia om å utlevere to av Seseljs forsvarere, Petar Jojic og Vjerica Radeta, samt en av medarbeiderne hans fra krigen, Jovo Ostojic.

Ifølge FN-domstolen har de tre truet og betalt vitner i saken mot Seselj. Serbias justisminister Nikola Selakovic har på sin side anklaget ICTY for «arrogant oppførsel» og varslet i forrige måned en formell protest.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus