Molde bidro til å løfte Norge på rankingen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rosenborg og Sarpsborg får spille videre i europaligaens gruppespill, men utslåtte Molde bidro til å løfte Norge på den europeiske klubbrankingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvalifiseringen til mesterliga og europaliga ble avsluttet denne uken, og Norge er landet som skaffet nest flest rankingpoeng i løpet av de to månedene kvalifiseringen pågikk. Bare Serbia har gjort det bedre.

Æren for det må Rosenborg og Sarpsborg dele med Molde, som hentet like mange poeng som dem, men som ikke var like heldig med marginene i avgjørende runde. Det ble fem seirer, en uavgjort og to tap på alle de tre lagene, og 5,5 scorede poeng på hver.

Lillestrøm tapte begge sine kvalifiseringskamper og dro ned snittet, som endte på 4,125.

For alle nasjoner deles scorede poeng i europacupene på antall deltakende lag. De store nasjonene har mange direktekvalifiserte lag som ennå ikke har vært i aksjon, derfor er det mindre nasjoner som har scoret best så langt.

Serbia topper med 5,250, fulgt av Norge 4,125, Skottland 4,00, Danmark, Kypros og Slovakia 3,875, Nederland 3,600.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

God opplevelse

Molde var uheldig i trekningen og møtte meritterte Zenit St. Petersburg, men solgte seg dyrt og tapte 3-4 sammenlagt etter torsdagens 2-1-seier hjemme.

– Vi har hatt en god opplevelse i Europa, med mange gode kamper. Vi fikk litt stryk mot slutten i bortekampen mot Zenit, men vet at alt er mulig hjemme og gikk til returkampen med god innstilling, sa Eirik Hestad til NTB.

– Så fikk vi 0-1 mot oss litt ut av ingenting, men vi sa i pausen at det fortsatt var mulig. Vi vendte til 2-1 og skapte trøkk mot slutten. Da var vi gode, men dessverre fikk vi ikke uttelling på sjansene vi skapte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Molde måtte takke for seg mot det fjerde høyest rangerte laget i europaligaens gruppespill (med bare Sevilla, Arsenal og Chelsea foran seg). Sarpsborg og særlig Rosenborg hadde mer overkommelige motstandere og får spille europaliga hele høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da kan det bli flere rankingpoeng for Norge, selv om motstanderne blir skarpe.

Klatring

Med kvalifiseringsprestasjonene (der det deles ut bare halve poeng i forhold til oppnådde resultater i gruppespillet) har Norge allerede klatret fra 29.- til 24.-plass på UEFAs femårsranking, og med mulighet for ytterligere klatring.

Norge er den lavest rangerte nasjon med to gjenværende lag, og bare seks av de lavere rangerte nasjonene (Aserbajdsjan, Kasakhstan, Bulgaria, Slovakia, Ungarn og Luxembourg) har med et lag videre til høstens gruppespill.

– Dette var den beste kampen vi har spilt, og jeg er stolt. Vi skapte masse sjanser, mens Zenit hadde et frispark de scoret på, og det var det, sa Molde-manager Ole Gunnar Solskjær.

– Hvis de kan finne en trener som kan lære dem å score mål så kanskje vi hadde hatt en sjanse, la den tidligere storscoreren selvironisk til.

Eirik Hestad scoret i begge kampene mot Zenit.

– Nå er det serien som gjelder. Vi har som mål å ende blant de tre beste, og nå er det hovedmålet. Vi får håpe at det vi presterte mot Zenit slår positivt ut. Det kan fortsatt bli en fin høst, sa han til NTB.