Neymar ble verdens dyreste fotballspiller etter å ha signert for PSG

Neymars overgang til Paris Saint-Germain er et faktum.
Neymars overgang til Paris Saint-Germain er et faktum. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neymar blir tidenes dyreste fotballspiller etter at han signerte for Paris Saint-Germain torsdag. Brasilianeren kostet klubben over to milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overgangen ble endelig gjennomført etter at Neymars advokater troppet opp på Barcelonas klubbkontorer og betalte utkjøpsklausulen på 222 millioner euro etter at La Liga nektet å ta imot pengene.

Kun noen timer senere kom bekreftelsen fra PSG om at brasilianeren har signert en femårskontrakt med klubben.

– Jeg er ekstremt glad for å slutte meg til Paris Saint-Germain. Siden jeg kom til Europa har klubben alltid vært blant de mest konkurransedyktige og ambisiøse. Den største utfordringen, det som har motivert meg til å slutte meg til mine nye lagkamerater, er å hjelpe klubben å erobre tittelen fansen deres ønsker seg. PSGs ambisjoner lokket meg til klubben, sammen med lidenskapen og energien som det bringer, sier Neymar til klubbens hjemmeside.

Knuser Pogba-overgangen

Neymar ble verdens dyreste fotballspiller med klar margin. Paul Pogbas overgang fra Juventus til Manchester United for 89 millioner euro i 2016 var den gamle rekorden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overgangssagaen rundt Neymar tok en ny vending da den spanske ligaen tidligere torsdag avslo å motta utkjøpssummen på 222 millioner euro som står i hans kontrakt. Imidlertid var det lite La Liga kunne gjøre for å stoppe overgangen, ettersom reglene også tillater at summen betales direkte til selgende klubb. Det er dette Neymars advokater nå har gjort.

Det er ikke oppgitt noen grunn til at ligaen nektet å ta imot betalingen, men trolig har det sammenheng med en vurdering av at Paris Saint-Germain ved å betale summen på om lag 2,1 milliarder kroner bryter mot UEFAs regler for økonomisk fair play (FFP), innført for å hindre at fotballklubber bruker mer penger enn de tjener.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ligue 1 raste mot La Liga-nei

– Vi kan bekrefte at spillerens representanter møtte opp på vårt kontor for å betale utkjøpssummen, og at dette ble avvist, sa en talsperson for La Liga til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

La Liga-president Javier Tebas sa tirsdag til avisen AS at han mener overgangen strider både mot FFP og EU-regler. Dette fikk representanter fra fransk Ligue 1 til å rase, og de brukte sterke ordelag for å si sin mening om Neymar-nekten.

Utkjøpsklausulene i spanske kontrakter skiller seg fra fotballspilleres kontrakter i andre land. I Spania er det formelt spilleren som kjøper seg selv fri, og summen betales til ligaen som deretter overfører den til klubben som har spilleren under kontrakt. Ligaen kan imidlertid ikke stoppe spilleren fra å betale pengene til klubben selv.

Barcelona kjøpte Neymar fra Santos for 83,5 millioner euro i 2013.