NFF: – Sjelden væpnet politi på kamper i Norge

Politi er vanlig syn også på fotballkamper på Ullevaal stadion i Oslo.
Politi er vanlig syn også på fotballkamper på Ullevaal stadion i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Fotballforbund (NFF) har faste rutiner for sikkerhetsarbeidet rundt landskamper. Manchester-terroren kan føre til innskjerping før Sverige-besøket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerheten på store arrangementer er igjen et tema etter tragedien i Manchester Arena mandag. 22 personer ble drept og 59 såret da en bombe gikk av etter en konsert.

Norge har to A-landskamper fotball i juni (i Oslo) mot Tsjekkia og Sverige. Da kan det til sammen komme opp mot 50.000 tilskuere til Ullevaal stadion.

– Det er faste rutiner på sikkerhetsarbeidet i forbindelse med landskamper, og planlegging blir gjort i nært samarbeid med lokale myndigheter, der iblant politiet. Det blir også gjort konkrete trusselvurderinger, sier NFFs kommunikasjonssjef Yngve Haavik til NTB.

– NFF har ansvaret for arrangementet på stadion. Det generelle i Oslo og områder rundt er det politiet som har ansvaret for. Men det er selvfølgelig et tett samarbeid mellom arrangør og myndigheter.

– NFF har ansvaret for sikkerheten på selve arrangementet, men vi har jo eksempler på at politiet er inne på stadion på kamper hvor vi i fellesskap har definert et behov for det. I kamper hvor trusselvurderingen er høynet har det også vært bevæpnet politi på landskamper og klubbkamper i Norge. Det hører heldigvis til sjeldenhetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva kan/bør publikum gjøre for å bidra til at det er trygt å ferdes på landskamper i Norge?

– Det er trygt å ferdes på landskamper i Norge og klubbkamper, det viser all historikk. Men vi kan likevel ikke ta sikkerheten for gitt, og vi ser dessverre at terrorhandlinger skjer i andre vestlige land. Derfor er det også faste rutiner på sikkerhetsarbeidet forbindelse med kamper, sier Haavik.

– Det viktigste publikum kan bidra med, er å melde fra om de hører eller ser noe som de føler er mistenkelig eller urovekkende. I tillegg er det viktig at publikum viser forståelse for at visitasjonsprosedyrene er noe mer tidkrevende på kamper hvor trusselvurderingene er høynet. Der synes vi jevnt over at publikum både viser forståelse og setter pris på at deres sikkerhet blir tatt på alvor.