Sveits-proffen Elyounoussi avgjorde mot Sveits

Mohamed 'Moi' Elyounoussi i aksjon mot Sveits på Marienlyst fredag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norges U21-landslag tok et langt steg mot EM-omspill da Basel-spissen Mohamed Elyounoussi sikret 2-1-seier mot Sveits på Marienlyst.

– Det var ekstra deilig (å slå Sveits), spesielt når man også kjenner keeperen (Young Boys' Yvon Mvogo). Han spilte for så vidt en god kamp. Men det var litt spesielt for meg. Det skal bli artig å plage dem litt, sa en humrende Elyounoussi i mixed zone etter kampen.

Han spiller til daglig i sveitsiske Basel.

– Jeg er «sykt» stolt av laget, stolt av at vi aldri ga oss. Nå har vi fortsatt sjansen til å nå EM. Vi skulle ta tre poeng, og det klarte vi. Det er utrolig deilig. Jeg har så lyst til å nå et EM med denne gjengen her. Det er veldig gøy å spille på dette laget, sa lagkamerat Mats Møller Dæhli, som spiller for tyske Freiburg.

Kasakhstan neste

Etter at England sikret førsteplassen i EM-kvalifiseringsgruppe 9 med seier over Kasakhstan torsdag kveld, var det senere på dagen klart for en ren gruppefinale om annenplassen mellom Norge og Sveits. Norge kunne klatre ett poeng foran Sveits med seier på Marienlyst og gjorde nettopp det etter at Mohamed Elyounoussi satte inn 2-1 ti minutter før slutt. Da hadde Edimilson Fernandes utlignet etter at Ghayas Zahid hadde sendt Norge i føringen.

Norges unge og lovende møter Kasakhstan i Aktobe kommende tirsdag. Med seier der er Norge definitivt klare for omspill.

Elyounoussi-trøbbel

De norske gutta tok initiativet i Drammen. Mohamed Elyounoussi skulle vise seg å skape trøbbel for Sveits-forsvaret. Like før halvtimen spilt åpnet Mats Møller Dæhli opp sveitserne med en stikker til Kristoffer Haraldseid på høyre. Backen slo inn på bakre der Elyounoussi prøvde seg på et brassespark som snek seg utenfor.

Sveits fikk sin første sjanse etter 35 minutter. Martin Angha fant Michael Frey foran mål, men spissen flikket ballen utenfor.

Med et minutt igjen av første omgang kom Norges ledermål. Elyounoussi ble felt på høyre, men dommer Marco Guida holdt fløyta rolig og lot Zahid legge ballen i det venstre hjørnet til 1-0.

Ødegaard byttet ut

Norge fortsatte å styre matchen, men etter 65 minutter glapp det i forsvar etter en corner. West Ham-spilleren Edimilson Fernandes avanserte forbi et par norske spillere og satte inn utligningen. Etter 73 minutter måtte Norge takke Sondre Rossbach for at det fortsatt sto 1-1. Leonardo Bertone ladet kanonen fra 17 meter, men Odd-keeperen fikk slått ballen til corner.

Elyounoussi fikk endelig uttelling ti minutter før slutt. Anders Trondsen satte fart på venstre og slo inn til spissen som skled inn 2-1 til Norge.

Med tre minutter igjen av kampen ble Real Madrid-spiller Martin Ødegaard applaudert av sin gamle hjemmebane og erstattet av Strømsgodset-spiller Jakob Glesnes. Og fra benken fikk Ødegaard se Norge ro i land en viktig 2-1-seier.