OL-legenden Tufte feiret med barna

Olaf Tufte (t.h.) hadde med seg barna på medaljeseremonien etter at han og Kjetil Borch tok bronse i dobbeltsculler.
Olaf Tufte (t.h.) hadde med seg barna på medaljeseremonien etter at han og Kjetil Borch tok bronse i dobbeltsculler. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En skuffet Olaf Tufte (40) bannet over at det «bare» ble bronse, men sammen med barna på medaljeseremonien kom smilet tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med klubbkamerat Kjetil Borch (26) rodde Tufte inn til bronse i dobbeltsculler. På seiersseremonien tok Tufte med seg barna Mie Lovise (9) og Herman Aurelius (6).

– Det har vært en liten drøm at jeg kunne få lov til å ta en medalje de husker. Det var gøy, sa en gråtkvalt Tufte til NTB.

En funksjonær forsøkte å nekte 40-åringen å ta med barna, men det brydde Tufte seg lite om.

– Det var ferdig avtalt med Gerhard Heiberg. Jeg regner med Heiberg sitter høyere opp i hierarkiet enn han som hadde på seg Rio-trøyen, sa Tufte.

IOC-medlemmet Heiberg var den som hengte bronsemedaljene rundt halsen på de to nordmennene.

– Jeg har en avtale med ham om at hver gang det er olympiske sommerleker, skal jeg få lov å gi ham gullmedaljen. Det har jeg gjort to ganger. Denne gangen hadde jeg håpet på en tredje gullmedalje, men det er kjempebra at det ble medalje. Det gleder meg å ha gjort det for tredje gang, sa Heiberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lang vei tilbake

Bronsen er veteranens fjerde medalje i OL (to gull, en sølv, en bronse). Medaljen i Rio kom 20 år etter OL-debuten i Atlanta.

At Tufte skulle komme tilbake på seierspallen, hadde de færreste trodd for bare kort tid siden. Nykirke-bonden var langt nede etter London-OL, men har jobbet seg tilbake i toppen og viste nok en gang at man aldri skal avskrive ham når det skal kjempes om medaljer.

Før OL-sesongen ble han plassert i båt sammen med Borch. Norges Roforbund mente en dobbeltsculler med de to ville ha best medaljesjanser i Rio.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det betalte seg torsdag.

Les også: I dag ror Tufte for sitt tredje OL-gull

– Det har vært en ganske lang og tung vei. Sånn sett har jeg litt blandede følelser. Jeg er skuffet over at vi ikke ror så bra som vi mener vi kan. Samtidig er det fire år med ganske mye kjør og mange omveltninger, fortalte Tufte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er glad for å kunne gjøre det sammen med Kjetil, men litt lei meg for at jeg ikke hjelper ham høyere opp på podiet, la han til.

Skuffelsen var tydelig hos begge nordmennene etter målgang. Men med tanke på at de bare har hatt noen få måneder sammen i båten, er en olympisk bronsemedalje en stor prestasjon.

– Vi takler ikke sidesjøen best i dag. Det er noe man får erfaring med etter måneder og år i båt sammen. Sinkovic-brødrene (gullvinnerne) har rodd i samme båt siden 2006. Vi har ikke hatt seks måneder en gang, sa Borch.

– Tapte gullet

En dårlig start ødela mye av løpet for de norske gullhåpene. I mål var de snaut tre sekunder bak kroatene Martin og Valent Sinkovic. Litauen tok sølvet.

– Man kan si at vi vant bronsen de siste 1500 meterne, men vi tapte gullet de første 500. Kjetil og jeg vet vi er gode nok til å ta dem på en maksdag. Det er det som biter litt, sa Tufte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veien videre for Tufte og Borch er usikker. Tufte er 40 år, mens Borch vil satse på singlesculler mot VM neste år etter først å ha tatt litt ferie fra roingen.

– Familien må få lov til å bestemme litt, og så får vi se. Jeg har vel sagt for mange ganger at alt er mulig, men hvis jeg er i Tokyo i 2020, regner jeg at det er med snipp på skjorta og ikke rodrakt, sa Tufte til NTB.

– Først skal jeg spise middag med Kjetil og feire fire måneder med knallhardt arbeid og samkjøring. Så får vi se tilbake og hva vi synes om ting, før vi legger planer etter hvert, la roveteranen til.