Molde med sjokkseier i Tyrkia

Fenerbahces Mehmet Topal (til venstre) Moldes Harmeet Singh.
Fenerbahces Mehmet Topal (til venstre) Moldes Harmeet Singh. Foto: Murad Sezer / Reuters

Molde viste fram storspill av første klasse da den tyrkiske serielederen Fenerbahçe ble slått 3-1 i Istanbul i gruppespillet i europaligaen torsdag kveld.

Veteranen Daniel Berg Hestad (40) var en av banens beste spillere.

– Jeg er veldig stolt av laget og av å være en del av Molde Fotballklubb, sa en rørt kaptein til Romsdals Budstikke.

– Jeg tror ikke så mange forventet at vi skulle ta poeng her. Vi har tro på egne ferdigheter, vet at vi kan spille godt og vet vi kan ligge lavt.

Hjemmelaget var ikke uventet best i åpningsminuttene, men det tok ikke lang tid før Molde var kvitt respekten og seieren ble til slutt fullt fortjent.

Etter 35 minutters spill fikk Daniel Berg Hestad en dytt i ryggen, og dommeren pekte på straffemerket. Tommy Høiland var iskald og «chippet» ballen midt i mål etter at hjemmelagets keeper Fabiano hadde kastet seg.

Slo tilbake

Seks minutter senere var lagene like langt. Raul Meireles fant Nani med en glitrende bakromspasning, og portugiseren bredsidet ballen flott i mål på førstetouchen.

Men 1-1-målet var ikke nok til å knekke Molde. Romsdals-laget var kvast i starten på 2. omgang, og etter 52 minutters spill gikk Molde opp i 2-1-ledelse etter et praktfullt angrep. Daniel Berg Hestad fant Tommy Høiland på høyresiden, og Høilands innlegg ble elegant stupheadet i mål av Mohamed Elyounoussi.

Da ble det stille på tribunen i Istanbul.

Høiland fortsatte sitt gode spill og var nær ved å øke ledelsen ti minutter senere, men skuddet hans gikk i stolpen og ut igjen.

Mer

Høiland fikk ikke mye tid til å irritere seg over den misbrukte muligheten, for bare to minutter senere ble det 3-1, og det var med Martin Linnes i hovedrollen. Linnes raidet framover i banen, skar inn mot midten og banket ballen i mål med «feil» fot. Venstrebeinsskuddet hans gikk mellom beina på en motspiller og inn i hjørnet.

Molde ble redusert til 10 mann da Elyounoussi fikk sitt annet gule kort med seks minutter igjen, men det fikk ingen innvirkning på sluttresultatet. Molde holdt unna til 3-1, og norsk fotball fikk en ny opptur.

For å sette seieren til Molde i perspektiv: På de siste 40 hjemmekampene til Fenerbahçe i serien er det blitt 33 seirer, seks uavgjorte og ett tap. Arsenal og Borussia Mönchengladbach er de eneste som har slått laget på bortebane i europacupene siste fem år.

Tidligere Arsenal- og Manchester United-spiller Robin van Persie har ennå ikke scoret på hjemmebane etter overgangen til Fenerbahçe foran denne sesongen. Mot Molde hadde han et par muligheter før det var spilt 10 minutter, men ingen av dem ga uttelling. Den nederlandske spissen har nok vært bedre enn han er i øyeblikket, og etter 69 spilte minutter ble han også byttet ut.