Melder seg ut av Den norske kirke

Kirkens syn på homofili har fått Jan Åge Fjørtoft til å melde seg ut.
Kirkens syn på homofili har fått Jan Åge Fjørtoft til å melde seg ut. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Åge Fjørtoft er profilert både som religiøst troende og fotballspiller, men nå har han fått nok av kirkens homosyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er troende og vil forbli troende, men medlem av Den Norske Kirke er han ikke lenger. Jan Åge Fjørtoft annonserte selv sin egen utmeldelse på twitter tidligere torsdag.

Sunnmøringen med 71 landskamper ble tidlig kjent for kombinasjonen av troen og fotballkarrieren, og selv om han bryter med kirken legger han ikke troen fra seg.

«Jeg 'tror' fortsatt, men jeg tror ikke lenger på Den norske kirke grunnet deres holdninger til homofile. Derfor har jeg nå meldt meg ut.», skriver Fjørtoft som utdyper til Dagbladet:

For meg har Den norske kirke etter hvert ingenting med min tro å gjøre. Jeg er tolerant på at folk leser bibelen annerledes og har andre meninger, men jeg kan ikke være medlem av en organisasjon som står for noe sånt. Den debatten vi har rundt homofile i kirka er akkurat den samme debatten som vi hadde rundt kvinner tidligere og som nå forhåpentligvis er vunnet, sier Fjørtoft til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Prost Bakkevig: - Sammenheng mellom knivdrap i Jerusalem og homostrid i Den norske kirke

Tensingbakgrunn

Gjennom oppvoksten i den lille bygda Gursken på Sunnmøre var kristenlære en naturlig, og viktig del av hans barndom.

Selv om han som ung fotballproff ble kjent både for målteft og kristentro, har han i offentligheten tonet ned forholdet til sin gud.

– Jeg har ballasten fra det sunnmørske Tensing- og søndagsskolemiljøet, og troen min er kanskje fortsatt barnslig. Jeg er ikke offensiv ovenfor andre med min tro og mine meninger. Jeg er mer lik en argentinsk libero som ligger femti meter bak sitt eget forsvar, for å si det med fotballspråk, sa Fjørtoft i et intervju med Frelsesarmeen da spillerkarrieren nærmet seg slutten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Homofil dommer kjemper for sin rett

Årets fotballsnakkis

En av årets hete poteter i fotball-Norge har vært spørsmålet om homofili i toppfotballen. SK Brann ble nektet å bruke regnbuefargede hjørneflagg på Brann stadion, en spiller ble utvist for å bruke homo som skjellsord, og fotballkommentator Morten Langli hisset på seg homobevegelsen da han lurte på hvorfor det var så mye «mas» om homofile fotballspillere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : Kaller homosaken et «mas»

Homofilispørsmålet ble også grunnen til at Jan Åge Fjørtoft har bestemt seg for at nok er nok.
– Jeg synes gjerne det er et paradoks når vi vet hvor tolerant Jesus. Jeg opplever at Den norske kirke ikke har disse verdiene i homofilisaken, sier han til Dagbladet.

Les også: Homofobi og rasisme - to sider av samme sak