Nordtveit nikket Norge nærmere EM

Artikkelen fortsetter under annonsen

Håvard Nordtveits praktheading ga Norge 1-0-seier over Aserbajdsjan søndag. Tre strake kvalifiseringsseirer gjør at Per-Mathias Høgmos menn er med for fullt i kampen om Frankrike-tur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
EM-kvalifisering fotball menn søndag:

Gruppe A:

Nederland – Latvia 6-0 (i Amsterdam).

Senere kampstart (20.45): Tsjekkia – Island (i Plzen), Tyrkia – Kasakhstan (i Istanbul).

Gruppe B:

Belgia – Wales 0-0 (i Brussel), Kypros – Andorra 5-0 (i Nikosia).

Senere kampstart (20.45): Israel – Bosnia-Hercegovina (i Haifa).

Gruppe H:

Aserbajdsjan – Norge 0-1 (i Baku).

Senere kampstart (20.45): Bulgaria – Malta (i Sofia), Italia – Kroatia (i Milano).

Norge har slitt med hjørnesparkene både defensivt og offensivt. Da gjorde det godt å ta ledelsen på sin første corner i Baku. Det var mye holding og riving før Stefan Johansen slo inn fra høyre i det 25. minutt, men Nordtveit greide å løpe seg fri et stykke ute i feltet, og han stanget ballen presist inn i nærmeste kryss.

– En viktig seier. Jeg fikk en fantastisk serve fra Stefan. Vi visste at Aserbajdsjan kom til å være skikkelig aggressive fra start, og det var de også i de første 45 minuttene. Det er ekstra godt å vinne slike kamper. Vi kom hit for å ta tre poeng, og det fikk vi, sa Nordtveit til MAX.

– Dette viser hva som bor i oss. Nå kan vi gå inn mot en god juleferie, la tysklandsproffen til.

Midtstopperens annen landslagsscoring kom i hans 21. landskamp og kan vise seg å bli gull verd når regnskapet skal gjøres opp i gruppe H.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 16 landskamper under Per-Mathias Høgmo har Norge scoret først bare tre ganger. Det har vært i de tre siste EM-kvalifiseringskampene, som alle er vunnet. Etter en svak start på kvalifiseringen overvintrer Norge med heng på tetlagene.

Forbedring

Med Alexander Tettey tilbake og Stefan Johansen seg selv igjen var Norge kraftig forbedret på sentral midtbane fra Estland-kampen onsdag. Selv om ti av spillerne var de samme som i den begredelige første omgangen på Ullevaal, var det en helt annen vilje og gnist over det norske laget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aserbajdsjan gikk som ventet aggressivt til verks, og de norske brukte en stund på å få pasningsspillet til å gli. Norge sto imidlertid opp i duellene og lot ikke hjemmelaget feste noe grep.

Ved hjelp av noen heftige diskusjoner (ikke minst mellom Per Ciljan Skjelbred og Tarik Elyounoussi) fikk Norge bevegelsene til å sitte og begynte å skape muligheter, særlig på venstresiden. Den første store kom i det 24. minutt da Mats Møller Dæhli fant Johansen på et flott løp inn i feltet, og Håvard Nielsen var centimeter fra å omsette innlegget i scoring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjanser

Corneren som fulgte ga norsk ledelse, og i minuttene som fulgte kom flere muligheter som kunne punktert kampen tidlig. Elyounoussi og Nielsen avsluttet ikke godt nok.

Aserbajdsjan kom til bare én sjanse i første omgang, men den var stor. Både Rauf Aliyev og Araz Abdullayev var centimeter fra å nå et innlegg fra høyre foran åpent mål i det 35. minutt, men norsk ledelse ved pause var veldig fortjent.

Syv minutter ut i annen omgang hadde Norge en enorm sjanse til å doble ledelsen. Elyounoussi ble spilt alene gjennom av Nielsen, men keeper slengte ut en arm og slo unna. Nielsen kunstsparket returen mot mål, men hjemmelaget fikk beinet unna.

Norge greide aldri å punktere kampen, men slapp heller ikke Aserbajdsjan til flere store sjanser. Høgmo prioriterte det defensive, og lagets mest omtalte spiller Martin Ødegaard kom aldri på banen søndag. Laget greide seg bra uten ham.