Meny

Idrettskjendiser jobber for hvit vinter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av våre profilerte idrettsutøvere kaster seg inn i miljødebatten. De vil bidra til engasjement rundt riktigere oppvarming og bruk av miljøvennlige biler.

Vegard Ulvang og Gudmund Skjeldal har fått med seg flere av Norges mest profileret vinteridrettsutøvere i et prosjekt som startet i dag, tirsdag 9. januar. Symptomatisk for lanseringen glimret snøen med sitt fravær og det var lett duskregn i luften.

Værgudene viste seg ikke fra sin beste side da Vegard Ulvang og Gudmund Skjeldal hadde fått med seg blant andre Kjetil Andre Aamodt og Jens Arne Svartedal til å presentere prosjektet «Hvit vinter», som skal skape interesse for miljøspørsmål (Foto: Geir Råve).

Nå skal kjendisene, gjennom prosjektet «Hvit vinter», gjøre seg synlige i miljødebatten. Engasjementet kommer av at flere og flere utøvere opplever sviktende værforhold for vinteridrettene de elsker.

Sammen med miljøorganisasjonen ZERO har våre to tidligere langrennsess jobbet med en plan som tar sikte på å bedre vinteridrettenes forhold. I kraft av å bli frontet gjennom kjente personer, tar prosjektet sikte på å få folk til å tenke på miljøet. Tanken er at at flere aktører bidrar til fokus rundt utfordringene vi står ovenfor.

Hovedfokuset ligger på aspektene rundt riktig oppvarming av boliger og bruk av miljøvennlig drivstoff til biler. Alle de involverte utøverne har, eller skal gå til anskaffelse av, miljøvennlige kjøretøy, fortalte de på dagens pressekonferanse.

I tillegg til Skjeldal og Ulvang, stiller flere av våre topputøvere innen vinteridrettene seg bak prosjektet.

En av de som sikkert får mye tid til å drive med prosjektet er Kjetil Andre Aamodt. Aamodt annonserte denne helgen at han legger opp som aktiv utøver. Andre kjente navn som støtter prosjektetet er Jens Arne Svartedal, Espen Bredesen, Liv Grete Poiree og Bente Skari.

Den tidligere olymiske mesteren Vegard Ulvang er en av dem som skal fronte prosjektet «Hvit vinter» (Foto: Geir Råve).Den tidligere olymiske mesteren Vegard Ulvang er en av dem som skal fronte prosjektet «Hvit vinter» (Foto: Geir Råve).

Film gav inspirasjon


Ideen kom til initiativtaker Gudmund Skjeldal etter at han hadde sett Al Gores film «En ubehagelig sannhet», som handler om klimaendringer. Snøballen begynte å rulle; Vegard Ulvang ble kontaktet, og etter hvert sa flere utøvere ja til å bli med. Prosjekt «Hvit vinter» var blitt en realitet.

Kjetil Andre Aamodt og Jens Arne Svartedal fortalte at de har merket at forholdene de senere årene har endret seg til det vanskeligere for alle som driver toppidrett.

- Vi ser at breene vi trener på blir stadig mindre, var en av Aamodts kommentarer til hvorfor han valgte å bli med i prosjektet.

Jens Arne Svartedal var opptatt av gleden ved å kunne gå på ski.

- Vi toppløpere vil klare oss. Vi reiser Europa rundt, benytter skitunneler og har som oftest gode forhold. Men det er ikke slik for alle. Det å våkne opp, se ut av vinduet og oppdage at det er masse snø ute, det gir de som er glad i ski en god følelse.

Ikke nok med bare reduksjon av Co2-utslipp


«Hvit vinter» samarbeider også med en rekke store bedrifter. Leder for sport1-kjeden, tidligere landslagstrener for langrennsgutta Erik Røste, representerte næringslivet på lanseringen. Andre bedrifter som er med er blant annet Ford Motor Norge, BV Energi og Paramount Pictures Norge.

Leder av ZERO, Einar Håndlykken, var klar i sin tale når det gjaldt hva som var viktig i fremtiden.

- Vi må tenke over miljøet, var Håndlykkens klare budskap.

- Vi mener ikke at vi må redusere det vi i dag ser på som høy livskvalitet. Men vi må tenke mer på utslipp av Co2. Det nytter ikke bare å kjøre biler som reduserer utslippene. Vi må kjøre biler som ikke slipper ut Co2 overhodet. Gevinsten av reduseringen per bil blir spist opp av antall biler på markedet, sa en engasjert Håndlykken, da han la frem forskningsrapporter på hvordan fremtiden eventuelt kan bli om vi ikke tenker i nye baner.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus