Tidligere forsvarssjef, general Harald Sunde: – Send ukrainske menn hjem
Idet krigen i Ukraina går inn i en ny og mer avgjørende fase, er behovet for flere soldater prekært. Nå får Zelenskyj drahjelp av Norges tidligere forsvarssjef.
– Når nasjonen kaller inn til militærtjeneste, står individet overfor et dilemma. Da bør de velge å kjempe for det kollektive fordi det står over det enkelte individs verdier. Dette er verdier som er større enn deg selv, sier generalen i et intervju med Nettavisen.
Les alt om krigen i Ukraina her!
16. april undertegnet den ukrainske presidenten en ny lov om mobilisering. Den innebærer blant annet at soldater med lang tjenestetid ikke lenger kan dimitteres.
Loven pålegger dessuten alle menn å sørge for å ha gitt oppdaterte opplysninger til myndighetene. Samtidig økes straffene for de som prøver å unndra seg mobilisering.
Det er ventet at Ukraina vil mobilisere flere hundretusen nye soldater til krigen.
Nektes ukrainske pass
24. april varslet Zelenskyj at alle ukrainske menn i alderen 18-60 år ikke lenger vil kunne få ukrainske pass i utlandet, skriver Ukrainska Pravda. Ukrainske myndigheter har forbudt utstedelse av ukrainske pass, enten internt eller for internasjonale reiser, til alle ukrainske menn i stridsdyktig alder.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTidligere forsvarssjef Harald Sunde mener det er på høy tid at ukrainske menn, som har forlatt Ukraina, og som oppholde seg i Norge eller i andre vestlige land, pakker kofferten og reiser hjem for å slutte seg til motstandskampen mot den russiske okkupasjonsmakten.
Se video: Satte fyr på russiske drivstofflagre
– Det var dette Gunnar Sønsteby og Max Manus så
– Jeg slutter meg til Natos generalsekretær Jens Stoltenberg når han sier at Ukrainas kamp er vår kamp. Når vi så unisont bygger opp under Ukrainas kamp, så er det etter mitt skjønn et etisk og moralsk ansvar, også for det ukrainske folk, å kjempe for sin frihet. Det var dette Gunnar Sønsteby og Max Manus så, at et fritt Norge var mye viktigere enn personens egen frihet, understreker Sunde.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEtter krigsutbruddet i Ukraina ble det innført unntakstilstand som forbyr menn i alderen 18 til 60 år å forlate landet. Unntaket er dårlig helse, aleneforsørgere, funksjonshemning, fedre med tre eller flere mindreårige barn, og menn med permanent oppholdstillatelse i utlandet.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg tror mange polakker blir rasende
Polen varsler nå at de er beredt til å bistå Ukraina med å få tilbake menn i stridsdyktig alder.
– Jeg tror mange polakker blir rasende når de ser unge ukrainske menn på hoteller og kafeer, og de hører hvor mye vi må gjøre for å hjelpe Ukraina, sier den polske forsvarsministeren Władysław Kosiniak-Kamysz til Reuters.
Om lag 4,3 millioner ukrainere bor i EU-land i januar 2024, hvorav omtrent 860.000 er voksne menn, anslår Eurostat-databasen. Polen har gitt midlertidig beskyttelsesstatus til 950.000 ukrainere, det nest største antallet etter Tyskland.
Ifølge UDI har nesten 16.000 ukrainske menn i stridsdyktig alder fått kollektiv beskyttelse i Norge.
40 nye ukrainske søknader i Norge
Onsdag ble det registrert 40 nye søknader om kollektiv beskyttelse fra folk som er fordrevet av krigen i Ukraina. Til sammen har UDI mottatt 309 søknader om kollektiv beskyttelse den siste uken.
Artikkelen fortsetter under annonsenMandag og tirsdag ble det registrert henholdsvis 32 og 40 nye søknader.
Siden begynnelsen av 2022 har 75.814 personer søkt om kollektiv beskyttelse i Norge. Dette tallet inkluderer personer med annet statsborgerskap enn ukrainsk, og det inkluderer ikke ordinære asylsøkere. 74.259 av søknadene har blitt innvilget.
Nesten alle som får innvilget kollektiv beskyttelse, er ukrainske statsborgere. Ved årsskiftet hadde vel 200 personer med andre statsborgerskap fått beskyttelse. Dette er stort sett flyktninger fra andre land som hadde asyl i Ukraina før 2022.