Frps innvandringstalsmann: Uaktuelt å skille på etnisitet

Innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Jon Helgheim sier det er skapt et inntrykk av at vi skal ha ett sett med regler for innvandrere og ett for etnisk norske. – Det ser jeg ikke noe poeng med, sier han til Dagsavisen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Jon Helgheim sier det er skapt et inntrykk av at vi skal ha ett sett med regler for innvandrere og ett for etnisk norske. – Det ser jeg ikke noe poeng med, sier han til Dagsavisen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiets innvandringstalsmann Jon Helgheim sier det er uaktuelt å skille på etnisitet og avviser Per-Willy Amundsens barnetrygdforslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Per-Willy Amundsens (Frp) utspill om å begrense barnetrygden for at innvandrere skal føde færre barn, vekker avsky i KrF, og Høyre avviser forslaget blankt.

Helgheim, som er nestleder i Frps innvandringsutvalg, bekrefter overfor Dagsavisen at temaet har vært oppe i løpet av de to møtene utvalget har hatt.

– Frp har en tilnærming til politikk som er slik at regler skal gjelde for alle. Vi pleier ikke å skille på hvor man kommer fra. Å kutte barnetrygd etter barn nummer tre, er ikke forankret i partiet. Dette forslaget er noe som kommer fra Amundsen, sier Helgheim.

Helt hinsides

Utspillet fra den tidligere justisministeren på TV 2 kan forsure de pågående regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Venstre, KrF og Frp på Granavolden på Hadeland.

– Dette minner om en form for rasepolitikk og en statlig familieplanleggingspolitikk som er helt hinsides, sier KrFs Geir Jørgen Bekkevold til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er blitt kontaktet av flere i KrF som har reagert sterkt på utspillet torsdag, som kom i innspurten av forhandlingene på Granavolden.

– Dette er jo også noe våre forhandlere har fått med seg, og noe de legger i potten. Amundsen bidrar jo til å tegne et bilde av Frp som er ganske trøblete, sier Bekkevold.

– Det er helt uspiselig, sier sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug. Både hun og Bekkevold tilhører fløyen som ikke ønsket å innlede regjeringsforhandlinger med Frp.

Les også: KrF: Avskyelig innvandringsutspill fra Frp

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Geir Bekkevold (KrF) mener at Frps Per-Willy Amundsen har levert en avskyelig uttalelse om innvandrere og barnefødsler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Geir Bekkevold (KrF) mener at Frps Per-Willy Amundsen har levert en avskyelig uttalelse om innvandrere og barnefødsler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– A- og b-rettigheter

Men også Frps nærmeste allierte, Høyre, reagerer.

– Vi skal ha flere innvandrere i jobb og færre på stønader, men vi skal ikke innføre a- og b-rettigheter til velferdsstaten for norske statsborgere avhengig av etnisitet, sier leder Kristin Ørmen Johnsen (H) i Stortingets familie- og kulturkomité.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke aktuelt å differensiere barnetrygden på et slikt grunnlag, konstaterer hun.

Les også: Regjeringsplattform blir trolig presentert mandag

– Ikke akseptabelt

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) gjør det også klart at hun ikke er særlig begeistret for forslaget.

– Dette er ikke et forslag jeg vil vurdere, sier hun. Og legger til:

– Det er ikke akseptabelt å bruke etnisitet som begrunnelse for å endre barnetrygden. Utover det har jeg ingen kommentar.

Sammensetning

Til TV 2 sa Amundsen torsdag at han er opptatt av befolkningssammensetningen i Norge.

– Etniske nordmenn har en fallende fødselskurve. Det mener jeg i likhet med Erna Solberg at vi bør gjøre noe med. Men løsningen er ikke å få en enda større innvandrerbefolkning, tvert imot må vi sørge for at den etnisk norske befolkningen vedlikeholdes, sa Amundsen, som er medlem av Frps innvandringsutvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF har gått inn i regjeringsforhandlingene med krav om å øke barnetrygden. Amundsen er villig til å forhandle om dette, men mener barnetrygden må begrenses fra og med barn nummer fire slik at ordningen ikke «belønner store barnefamilier blant innvandrere» og dermed hindrer integrering.

– Alle barn er ønsket

Også leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter reagerer på utspillet. Han ber statsminister Erna Solberg (H) slå fast at alle barn som fødes i landet, er like ønsket.

– Per-Willy Amundsen fortsetter dessverre å være talerør for de mest grumsete holdningene i Frp. Dette er å dele barn i ulike kategorier, som ønskede og uønskede, ut fra etnisitet, sier han.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sier han ikke har sett uttalelsen, bare fått den så vidt referert.

– Jeg har ikke noen kommentar til det, sier Wara til NTB.