Meny

Netanyahu fornøyd med at Guatemala flytter ambassaden

Statsminister Benjamin Netanyahu er fornøyd med at Guatemala følger i USAs fotspor og varsler flytting av ambassaden til Jerusalem. Foto: Abir Sultan / AP / NTB scanpix
Israels statsminister Benjamin Netanyahu er fornøyd med at Guatemala følger i USAs fotspor og varsler flytting av ambassaden til Jerusalem.

Netanyahu sa mandag at Guatemalas beslutning er den første, og at flere andre land snart vil følge eksempelet.

– Andre land vil anerkjenne Jerusalem og kunngjøre at de flytter ambassaden. Et land nummer to har nå gjort det, og jeg gjentar: Det blir flere, dette er bare starten, og det er viktig, sa han i en pressemelding mandag.

Palestinerne kaller imidlertid Guatemalas beslutning skammelig og ulovlig.

– Dette er en skammelig og ulovlig handling som strider fullstendig mot ønskene til kirkeledere i Jerusalem og vedtaket i FNs hovedforsamling, heter det i en erklæring fra det palestinske utenriksdepartementet.

Våpensalg

Det lille mellomamerikanske landet var ett av de ni landene som stemte imot en resolusjon i FNs hovedforsamling som tok avstand fra at president Donald Trump kunngjorde at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. 128 land stemte for resolusjonen, mens 35 avsto.

Guatemala har i mange år hatt nære forbindelser med Israel, særlig i forbindelse med israelske våpensalg til landet.

Selv om både Trump og Guatemalas president Jimmy Morales går inn for ambassadeflytting, har ingen av dem fastsatt noen tidsplan. Morales skrev på Facebook søndag at han har instruert sitt utenriksdepartement til å flytte ambassaden etter at han hadde samtaler med Netanyahu.

Ingen ambassader

Ingen andre land har i dag sin ambassade i Jerusalem, selv om Tsjekkia har signalisert at en flytting kan komme på tale. Også Tsjekkia har sagt at Israels hovedstad er i Jerusalem, men spesifiserte likevel at de snakker om Vest-Jerusalem.

Israel gjør krav på hele Jerusalem som sin «evige og udelelige» hovedstad etter at den østlige delen av byen ble okkupert i 1967 og senere annektert. Palestinerne ser imidlertid den østlige delen av byen som hovedstad i en framtidige palestinsk stat.

Trumps beslutning brøt med flere tiårs amerikansk diplomatisk praksis, og en rekke statsledere har gjentatte ganger sagt at Jerusalems status må avgjøres i forhandlinger mellom de to partene. Nære allierte av USA, som Storbritannia og Japan, stemte for en resolusjon i Sikkerhetsrådet som kritiserte hans beslutning.

Populært