Ap og Sp har tiltro til Listhaug

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug sier at for å kunne gi de som trenger beskyttelse et godt tilbud er vi avhengig av å sende ut de uten beskyttelsesbehov. Se intervju!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet og Senterpartiet ser ingen grunn til å kritisere innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) for at asylsøkere sendes tilbake til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge partier understreker at de ga regjeringen støtte til den omdiskuterte asylinstruksen med det forbehold om at praktiseringen skal være i tråd med Norges internasjonale forpliktelser. Men hittil har de ingenting å sette fingeren på.

– Statsråden har forsikret om at norsk praksis er innenfor folkeretten, og det legger vi til grunn, sier Aps innvandringspolitiske talsperson Helga Pedersen til NTB.

Likeens understreker Senterpartiet at det var behov for innstramming på grensen mot Russland, og at det er regjeringen som har ansvaret for at praktiseringen er i samsvar med forpliktelsene.

– Vi tar det for gitt at regjeringen tar det ansvaret, sa stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete da saken ble debattert i Stortinget tirsdag kveld.

Les også: Ingen hastebehandling i Strasbourg av asylreturer

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hasteinnkalt

Sylvi Listhaug ble hasteinnkalt til å svare på spørsmål i Stortinget tirsdag etter at planene om uttransportering ble kjent.

Norge har nylig blitt møtt med skarp kritikk av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), som mener Russland ikke er et trygt land for personer som trenger beskyttelse.

Listhaug gjorde det klart at hun vil møte FNs flyktningutsending senere i januar for å snakke om kritikken. Hun gjentok videre at hun anser Russland som et trygt land for de fleste tredjelandsborgere.

– Skal vi ta var på de som har krav om beskyttelse og kan bli utsatt for tortur i hjemlandet, er vi er avhengige av å sende ut de uten beskyttelsesbehov, sier Listhaug til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når personer uten rett til opphold i Norge returneres til andre land, vil de normalt møte vanskeligere forhold enn vi er vant til her i landet, simpelthen fordi Norge er et av verdens beste land å bo i. Det betyr ikke at vi ikke kan og ikke bør gjennomføre disse returene, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets utlendingsenhet har ifølge innvandringsministeren opplyst at alle som er sendt tilbake til Russland, enten har multivisum eller oppholdstillatelse i landet.

Les også: Buss har forlatt asylleir i Finnmark

Bussene gjør inntrykk

Asylsøkere som kommer til Norge via Storskog, skal ikke lenger realitetsbehandles, og tilbakesending skal skje raskt. Tirsdag ankom busser til Kirkenes for å uttransportere den første gruppen asylsøkere.

– Det er klart at det gjør inntrykk. Dette er mennesker som er i en vanskelig situasjon, og vi kan alle forestille oss hvordan det er å være i den bussen. Men konsekvensen av lovendringen er åpenbar, og da må det bli utsendelser, sier Pedersen. Hun ser ingen grunn til at instruksen bør bli kalt tilbake, men sier Arbeiderpartiet følger nøye med på utviklingen og forventer at Listhaug og regjeringen gir gode svar på spørsmål som stilles.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV: Omgår spørsmålet

SV mener Listhaug unngår å svare på spørsmålet når hun snakker om at personer som ikke har reelt krav på beskyttelse skal ut.

Partileder Audun Lysbakken ba innvandringsministeren svare på hvordan Norge kan forsikre seg mot at utsendte asylsøkere ender i områder hvor de risikerer forfølgelse, tortur og død. For eksempel at syrere blir videresendt til Syria. Når utlendingsmyndigheten ikke behandler søknadene, er det ikke mulig å fange opp, poengterte han.

– Svaret fra Listhaug var klart: Hun kan ikke gi noen forsikring, sa Lysbakken, og la til:

– Også SV støtter at vi skal sende ut folk som ikke har behov for beskyttelse. Men det alle partier bør være opptatt av, er at vi nå risikerer å sende ut også de som har behov for beskyttelse, sa Lysbakken.