Ingvild Kjerkol ferdig som helseminister

Ingvild Kjerkols tid som helseminister er over.
Ingvild Kjerkols tid som helseminister er over. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingvild Kjerkol har ikke tilliten hun må ha for å kunne fortsette om helseminister, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vondt å ikke bli trodd, sier Ingvild Kjerkol.

Statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter på en pressekonferanse fredag at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol er ferdig i regjeringen.

– Jeg har konkludert med at det vil være svært vanskelig å fortsette den krevende jobben som helse- og omsorgsminister, sier Støre på pressekonferansen.

Statsministeren la til at helse- og omsorgsministeren har ansvar for mye forskningspolitikk. I tillegg sa Støre at han var lei seg, og at Kjerkol er en av de beste politikerne Arbeiderpartiet har i hans øyne.

– Vi har satt stor pris på Ingvild i regjering, både som minister og fordi hun er en sterk politiker, sa Støre.

Kjerkol leverte masteropggaven sammen med en medstudent. Hun mener medstudenten har blitt behandlet dårlig av pressen.

– Min medstudent er et helt vanlig menneske. Jeg valgte å skrive masteroppgave med henne fordi vi går lange turer i fjellet, og jeg visste hun kunne gå langt og bære tungt. Dere har ikke vært snille med henne. Skam dere litt for det, sa en gråtende Kjerkol.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter Kjerkols avgang gjenstår et stort spørsmål om hvem blir ny helse- og omsorgsminister. Det blir ikke klart fredag.

– Det skal ikke gå for lang tid, men vi tar en ting av gangen, sier statsminister Støre.

Fakta om Kjerkol-saken

* 20. januar i år omtalte NRK og VG flere tekstlikheter mellom masteroppgaven skrevet av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og en medstudent i 2021 og tidligere oppgaver.

* Saken kom fram etter at Sandra Borch (Sp) trakk seg som statsråd for forskning og høyere utdanning etter flere tilfeller av plagiat i hennes masteroppgave.

* Selv uttalte helseminister Kjerkol at hun ikke hadde kopiert, men at en redigeringsfeil gjorde at noen formuleringer ble stående igjen.

* Kjerkol-saken behandles på lik linje som alle andre studentsaker, og saksbehandlingen er unntatt offentlighet.

* Bare dager etter avsløringen understreket statsminister Jonas Gahr Støre at han fortsatt har tillit til Kjerkol.

* Klagenemnda konkluderte den 11. april med at Kjerkols masteroppgave blir underkjent på grunn av fusk, ifølge flere medier.

* Kjerkol blir ikke utestengt fra Nord universitet.

Kilde: NTB

Skal ha fusket forsettlig

Kjerkol bekreftet samtidig konklusjonen som har kommet fram i mediene.

– Nemnda har besluttet å annullere masteroppgaven, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjerkol fusket forsettlig i sin masteroppgave, heter det i nemndas rapport som TV 2 har sett.

Statsminister Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkol under fredagens pressekonferanse. Foto: NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkol under fredagens pressekonferanse. Foto: NTB

- Fusk i form av plagiat i et omfang som her, kan ikke ha oppstått uten forfatterens kunnskap til handlingen totalt sett, skriver klagenemnda ved Nord universitet, ifølge TV 2.

Dommen fra klagenemnda viser at det ikke var mulig at Kjerkol jukset ved en feil.

– Selv om nemnda kan være enige i at det i enkelte tilfeller kan være mulig å miste oversikt over kildene, kan ikke dette gjøres gjeldende over såpass mange treff som nemnda har vist til. Nemnda for studentsaker har dermed kommet til at Kjerkol har fusket forsettlig, skriver nemnda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug: – Det eneste riktige

Partileder Sylvi Listhaug (Frp) sier at det var det eneste riktige utfallet at Ingvild Kjerkol (Ap) går av som helseminister. Foto: Terje Pedersen / NTB
Partileder Sylvi Listhaug (Frp) sier at det var det eneste riktige utfallet at Ingvild Kjerkol (Ap) går av som helseminister. Foto: Terje Pedersen / NTB

Frp-leder Sylvi Listhaug mener Kjerkols avgang som helse- og omsorgsminister var helt nødvendig etter at masteroppgaven hennes ble underkjent.

– Dette var det eneste riktige utfallet. Med manglende tillit ikke bare fra flere partier på Stortinget, men også fra sentrale forskningsmiljøer og studentorganisasjoner, ville det vært umulig for Ingvild Kjerkol å fortsette som helse- og omsorgsminister, sier Listhaug til NTB.

Leder i Kristelig Folkeparti, Olaug Bollestad, mener det er riktig at Kjerkol er ferdig i regjeringen.

– Dette er et alvorlig tillitsbrudd, og det er viktig at politikere ansvar for våre feil, sier Bollestad i en uttalelse.

Partileder Kirsti Bergstø i SV synes det er leit, men forståelig at Kjerkol går av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er leit, men når saken var slik den var, er dette en forståelig avgjørelse, sier Bergstø til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har ikke vært tillitvekkende

Norsk studentorganisasjon har sett studenter bli utestengt for langt mindre tekstlikheter enn det som er funnet i helseminister Kjerkols oppgave.

– Statsråder og studenter må behandles likt. I denne saken er Kjerkol både student og statsråd, og da må hun ta konsekvensene deretter, sier organisasjonsleder Oline Sæther til NTB.

I januar ble det kjent at det var blitt funnet flere tekstlikheter i helseminister Kjerkols masteroppgave som hun skrev med en medstudent i 2021, like før hun trådte inn i Støre-regjeringen. Kjerkol har avvist påstandene om juks og plagiat.

– Det er ikke nødvendig med master for å være en god statsråd, men håndteringen av denne saken har ikke vært tillitvekkende av Kjerkol, sier Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn til NTB.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) måtte gå av etter at det ble funnet flere kopierte tekster i hennes ti år gamle masteroppgave.