Aktor til voldstiltalt politimann: – Var planen å slå til han lå stille?

Aktor Marit Oliver Storeng mener at politimannen bidro til at situasjonen eskalerte raskt. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Aktor Marit Oliver Storeng mener at politimannen bidro til at situasjonen eskalerte raskt. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongsberg-politimannen som er tiltalt for vold, slo 13 ganger i rask rekkefølge under hendelsen i 2022. Han sier at slagene ikke hadde virkningen han ønsket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg opplevde en motstand som var voldsom og mer voldsom enn jeg noen gang har opplevd tidligere, sa politimannen da han startet sin frie forklaring under første dag av ankesaken i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

– Jeg slår flere ganger, men ingen av slagene har effekt på Simensen, sier politimannen.

Spesialenheten for politisaker har tatt ut tiltale mot mannen for to tilfeller av grov kroppskrenkelse og grovt uaktsomt brudd på tjenesteplikten etter at han slo Kevin Simensen med knyttet neve, sprayet ham med pepperspray og slo ham i hodet og på kroppen med batong.

Han slo også Simensens kamerat Kristian Teigen to ganger i låret med batong.

Politimannen nekter straffskyld og ble i fjor sommer frikjent under dissens i Buskerud tingrett.

Eskalering på bensinstasjon

Hendelsen skjedde på en Esso-stasjon i Kongsberg natt til 30. oktober 2022, og mye av det som skjedde, ble fanget opp av et overvåkingskamera på bensinstasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den oppsto etter at en vekter som hadde kastet ut Simensen fra et utested, mente seg drapstruet av Simensen og henvendte seg til politiet på Esso-stasjonen. Simensen kom til noen sekunder etter.

Politimannen tok tak i armen til Simensen, men da den fornærmede mannen trakk armen til seg, la politimannen ham i bakken ved å spenne bein på ham. Politimannen falt også i bakken under nedleggelsen. Simensen forsøkte imidlertid å reise seg opp igjen, og politimannen begynte da å slå mot hodet med knyttnevene med full kraft. Underveis i den kaotiske situasjonen brukte politimannen også pepperspray og batong mot kroppen og hodet hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplevde likevel at verken peppersprayen eller batongen hadde noen effekt, og at Simensen fortsatte å gjøre motstand til tross for at han både ble påført smerte og gitt verbale pålegg om å ligge i ro.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier også at han fikk et slag fra Simensen på bakken før han selv begynte å slå, men at han først ble oppmerksom på slaget etter hendelsen, da han oppdaget et blodig merke og en liten hevelse over venstre øye.

Aktor: – Var planen å slå til han lå stille?

I sin utspørring av tiltalte påpekte aktor, påtalefaglig etterforskningsleder Marit Oliver Storeng fra Spesialenheten, at politimannen slo 13 ganger mot hodet til Simensen, før han ble avbrutt av en kamerat av Simensen.

Etter det sprayet politimannen en hel boks pepperspray i ansiktet til Simensen, før han ga en ny runde med omtrent fire slag.

– Hvordan kunne du se virkningen av slagene når frekvensen var så rask, spør aktor.

– Det er når virkningen jeg ønsker, er oppnådd. Jeg hadde ikke oppnådd virkningen, og derfor fortsatte jeg å slå, sier politimannen.

– Var planen å slå til han lå stille, spør aktor litt senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan jeg ikke si. Kanskje kunne han ha kommet med smerteskrik som tilsa at han ville overgi seg, eller ha gjort noe annet.

– Innenfor den lovlige maktanvendelsen

Politimannen sier også at han følte at han først ikke fikk tilstrekkelig bistand i situasjonen fra sine politikolleger som var på stedet.

– Suksesskriteriet for å få kontroll på Simensen var nok folk og at vi var samkjørt i pågripelsen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hadde vi vært mer samkjørt, hadde nok situasjonen blitt annerledes, sier politimannen.

Batongslagene mot Kristian Teigen kom i forbindelse med at politimannen opplevde at Teigen var aggressiv og blandet seg inn i pågripelsen av Simensen, og at han ikke trakk seg unna da han fikk pålegg om det.

– Slagene ble gitt med full kraft, i tråd med det vi er trent til. Vi lærer at vi skal slå med full kraft, og mot store muskelgrupper, hvis ikke skal vi ikke slå i det hele tatt, sier politimannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ble suspendert i mai i fjor etter at tiltalen ble skjerpet, og er fremdeles suspendert i påvente av at saken blir endelig avgjort.

Politimannens forsvarer John Christian Elden mener at klientens maktbruk var innenfor det politiet har lov til.

– Han var hele tiden innenfor den lovlige maktanvendelsen, sier Elden i sitt innledningsforedrag.

Mener saken kunne ha blitt løst med dialog

Da saken gikk i tingretten, ba aktor Marit Oliver Storeng fra Spesialenheten om 60 dagers ubetinget fengsel for den tiltalte politimannen.

Riksadvokaten valgte å anke frifinnelsen, i tråd med Spesialenhetens innstilling.

Aktor Storeng understreker overfor NTB at situasjonen i utgangspunktet var en verbal konflikt. Hun reagerer spesielt på at det gikk svært kort tid fra politimannen tok kontakt med Simensen til han begynte å slå.

– Påtalemyndigheten mener at situasjonen kunne ha vært løst først i form av dialog. Når først fysisk makt ble tatt i bruk, mener vi at det kunne ha blitt løst med mer ordinære arrestasjonsteknikker i stedet for å bruke maktmidler som slag, pepperspray og batong, sier Storeng.