EU kaster ut russiske diplomater i hopetall – Norge sitter på gjerdet

Norge og kollega Jonas Gahr Støre har ennå ikke fattet en beslutning om å følge etter EU. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Norge og kollega Jonas Gahr Støre har ennå ikke fattet en beslutning om å følge etter EU. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hendelsene i Butsja i Ukraina setter sinnene i kok i europeiske land. På 48 timer har nesten 200 russiske diplomater blitt utvist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju land meldte om nye utvisninger tirsdag. Tyskland og Frankrike utviste mandag henholdsvis 40 og 35 russiske diplomater. EU har erklært 19 russiske EU-diplomater for uønskede.

– Jeg har bestemt meg for å erklære et antall ansatte ved den russiske føderasjonens ambassade i EU som uønskede, fordi de har drevet med aktiviteter som er i strid med deres diplomatiske status, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell på en pressebrifing tirsdag.

Utvisningene begrunnes med påstått spionasje og nasjonale sikkerhetshensyn, men kommer også etter internasjonal fordømmelse av massakren i Butsja, nær Kyiv, hvor flere hundre sivile ble funnet drept i helgen, etter russisk tilbaketrekning fra byen.

Danmark og Sverige har begge utvist russiske diplomater, henholdsvis 15 og tre. Norge har foreløpig ikke tatt en beslutning om å utvise russiske diplomater, men statsminister Jonas Gahr Støre har lovet en rask avgjørelse på om Norge skal følge etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kortsiktig trekk

– Vi har stor forståelse for at det diplomatiske virkemiddelet brukes når vi ser de grusomhetene som er begått i Butsja. Vi diskuterer med nærstående land og gjør våre egne grundige sikkerhetsvurderinger, og vi vil komme tilbake når det er klart, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB tirsdag kveld.

Russland har kategorisk avvist anklagene om de er ansvarlig for massakren i Butsja, og har antydet at bildene er falske eller at drapene skjedde etter at russiske styrker trakk seg ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov kaller masseutvisningene er «et kortsiktig trekk».

– Å begrense mulighetene for diplomatisk kommunikasjon i en så vanskelig krise, er et kortsiktig trekk som vil gjøre dialog vanskelig, dialog som er helt nødvendig for å finne en løsning.

– Putin må svare

Utvisningene kommer mens EU diskuterer en femte runde med sanksjoner mot Russland, som medlemslandene forventes å undertegne denne uken eller neste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italia kunngjorde tirsdag formiddag at de sender hjem 30 russiske diplomater av nasjonale sikkerhetshensyn. Statsminister Mario Draghi ba samtidig om uavhengige undersøkelser av drap på sivile i Ukraina.

– Det ryster oss dypt i sjelen. Krigsforbrytelser må straffes. President Vladimir Putin, myndighetene og den russiske hæren må svare for sine handlinger, sa han.

Slovenias regjering sa senere at de utviser 33 russiske diplomater. Også Latvia og Estland har varslet stenging av russiske konsulater og utvisning av et stort antall diplomater.

Beholder ambassadørene

I Spania uttrykte utenriksminister Jose Manuel Albares tirsdag landets raseri over «de uutholdelige bildene vi har sett av massakren på sivile i byen Butsja». Samtidig kunngjorde landets regjering at de umiddelbart utviser 25 russiske diplomater og ambassadeansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russlands ambassadør i Spania vil imidlertid bli værende for å holde dialogen åpen, fordi vi ikke har mistet håpet om at Putins krig vil ta slutt, sa Albares.

Danmark vil også beholde den russiske ambassadøren av samme grunn.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har oppfordret verden til å innføre nye tøffe sanksjoner mot Russland på grunn av massakren i Butsja, som han omtaler som «krigsforbrytelser og folkemord».