Helsebyråd i Oslo: Ikke aktuelt å prioritere vaksiner på bakgrunn av etnisitet

Afshan Rafiq (H) utfordrer byrådet i Oslo til å prioritere storfamilier når Oslo velger intern vaksinestrategi. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Afshan Rafiq (H) utfordrer byrådet i Oslo til å prioritere storfamilier når Oslo velger intern vaksinestrategi. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storfamilier bør prioriteres når Oslo velger intern vaksinestrategi, mener bystyremedlem Afshan Rafiq (H) i Oslo. Helsebyråden er ikke enig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Byrådet vurderer løpende spørsmålet om prioritering av vaksiner internt i Oslo, men det er ikke aktuelt å prioritere vaksiner på bakgrunn av etnisitet, svarer Helsebyråd Robert Steen (Ap) til VG om forslaget til Høyre-politikeren.

Rafiq sier at eldre i flergenerasjonsfamilier ikke har mulighet til å skjerme seg fra smitten fra familiemedlemmer som går på jobb og skole.

– De blir alvorlig syke, som igjen betyr en stor belastning for storsamfunnet og ikke minst dem selv – fordi de kan måtte bøte med livet, sier høyrepolitikeren.

– Gjelder ikke etnisitet

Hun vil ikke være med på at forslaget er det samme som å si at enkelte innbyggere er mer verdt enn andre, men å sette inn støtet der det trengs mest.

– La det være helt klart: Jeg tar ikke til orde for at noen på grunn av sin etnisitet skal gå foran i vaksinekøen. Det jeg sier er at man bør vurdere husholdninger/bofellesskap/kollektiv med mange og tette kontakter for å få en raskere og mer effektiv nedkjempelse av pandemien til fordel for hele samfunnet, presiserer Afshan Rafiq overfor NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NTNU-modell

Hun viser til professor Eivind Almaas og forskergruppen NTNU covid-19 Modelling Taskforces modell, som ved hjelp av data om nordmenns liv og helse, hvordan de bor og beveger seg har vist hvordan smitten kan spre seg i Norge.

NTNU-forskerne mener at en by som Oslo kan åpne opp igjen dobbelt så hurtig, dersom alle dets 15 000 husholdninger på fem personer og over, testes rutinemessig og vaksineres tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener det er riktig å følge rådene fra helsemyndighetene med en moderat omfordeling, der de hardest rammede bydelene prioriteres. En omprioritering av storhusholdningene ved vaksinasjon er et vanskelig dilemma. Det er helsemyndighetenes ansvar å vurdere om dette vil ha en effekt i Oslo, fortsetter Rafiq.

– Konstruktiv diskusjon

– Fra min side var dette et forsøk på en konstruktiv diskusjon på hva som kan være den mest robuste og effektive måten å stanse pandemien på, og hvilke grupper storsamfunnet kan «tjene» på å prioritere etter at risikogruppene er vaksinert. Målet er at vi alle raskere kan få hverdagen tilbake, sier hun.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) sier til VG at de vil fortsette å følge den aldersbaserte rekkefølgen til Folkehelseinstituttet. Det innebærer at de eldste i de prioriterte bydelene vil bli vaksinert først.