Sarpsborg hasteinnkaller personell etter at vaksinekjøleskap ble ødelagt

Vaksinen fra Pfizer og Biontech må oppbevares svært kaldt og har begrenset holdbarhet. Det samme gjelder AstraZeneca-vaksinen. Moderna-vaksinen tåler imidlertid å ligge i vanlig kjøleskapstemperatur i én måned, og den tåler også romtemperatur i flere timer.
Vaksinen fra Pfizer og Biontech må oppbevares svært kaldt og har begrenset holdbarhet. Det samme gjelder AstraZeneca-vaksinen. Moderna-vaksinen tåler imidlertid å ligge i vanlig kjøleskapstemperatur i én måned, og den tåler også romtemperatur i flere timer. Foto: Jung Yeon-je / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et kjøleskap fullt av vaksiner i Sarpsborg ble natt til fredag ødelagt. Nå tikker klokken for vaksinens holdbarhet, og kommunen hasteinnkaller personell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hatt et uhell med et kjøleskap på vaksinesenteret vårt. Vaksinene er ikke oppbevart slik de skal ved riktig temperatur. Den ene vaksinen kan brukes, der har vi 48 timer på oss, forteller helsesjef Øivind Werner Johansen i Sarpsborg kommune til VG.

Kjøleskapet, som inneholdt om lag 600 doser, mistet strømmen i løpet av natten. Halvparten var Pfizer-vaksiner som fredag skulle brukes som andredose hos eldre.

De eldre som hadde vaksinetime, måtte sendes hjem fredag.

– Vil gjøre alt vi kan for at det ikke skjer igjen

Kommunen er i dialog med FHI om disse vaksinene fortsatt kan brukes eller om de må kastes.

Men de drøyt 300 andre vaksinene i kjøleskapet, fra AstraZeneca, kan fremdeles brukes. Nå fremskyndes planene om å sette disse dosene før holdbarheten går ut.

– Vi skal gå gjennom hva som har skjedd og gjøre alt vi kan for at det ikke skjer igjen, sier Johansen.