Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 2002

Dagens gebyrstørrelse for familiegjenforening er langt større enn det som må til for å slippe grunnløse ­søknader mener Juss-Buss, og det representerer en stor ekstrakostnad for søkerne. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Dagens gebyrstørrelse for familiegjenforening er langt større enn det som må til for å slippe grunnløse ­søknader mener Juss-Buss, og det representerer en stor ekstrakostnad for søkerne. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gebyret for familiegjenforening er økt fra 600 til 10.500 kroner på 17 år i Norge. Det koster 1.500 svenske kroner for voksne og 750 for barn i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser Vårt Land , som har innhentet opplysninger om flyktninger som har fått opphold i Norge og hentet nær familie til landet. De høye gebyrene i Norge er noe FNs høykommissær for ­flyktninger (UNHCR) kritiserer Norge for, angivelig har vi verdens høyeste gebyrsats.

– Våre klienter forteller oss at nettopp ankomne flyktninger må ty til svart arbeid eller dyre forbrukslån for å betale gebyret innen fristen på seks måneder. Gebyret hemmer derfor integreringen, ­sier Jakob Røen Mohus i Juss-Buss, som er en juridiske hjelpetjeneste som yter gratis rettshjelp.

De siste fem årene har 65.000 innvandrere kommet til landet ved familiegjenforening. Satsen er nå 10.500, som er langt mer enn i Sverige, der satsen for voksne er 1.500 svenske kroner. Det tilsvarer i underkant av 1.400 norske kroner. For barn er gebyret halvparten av dette igjen i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før 2002 var det ikke gebyr. Det var daværende kommunalminister Erna Solberg i Bondevik II-regjeringen som innførte gebyret, for «å redusere omfanget av mangelfulle og åpenbart grunnløse søknader».

– Dagens gebyrstørrelse er langt større enn det som må til for å slippe grunnløse ­søknader, og det representerer en stor ekstrakostnad for søkerne. Gebyret representerer en skjult hindring for retten til familieinnvandring, sier Mohus.