Meny

Nytt stormsenter treffer Sør-Norge:

Varsler vind opp mot 30-40 m/s Østafjells

Et nytt kraftig uvær vil treffe mange tett befolkede områder i Norge i løpet av de neste dagene. Meteorologene ber nå folk om å ta forholdsregler for å beskytte seg.

«Gjenstander med store vindfang kan blåse over ende. Broer kan stenges, og det er fare for skade på bygninger og infrastruktur. Sterk vind kan føre til kansellerte avganger med båt, fly og annen transport. Fest alle løse gjenstander og unngå å bevege deg unødvendig utendørs», melder yr.no.

Ikke før har den første høststormen lagt seg, så feier et nytt, heftig uværssystem inn over Norge. Denne gang er det Østlandet, Rogaland og Sørlandet som vil få merke naturkreftenes herjinger, etter at vestlendingene opplevde orkan natt til torsdag.

Les også: Tusenvis strømløse, trær har blåst ned, veier sperret

Vindstyrke på 144 km/t

Natt til fredag kommer et nytt lavtrykk inn over det sørlige Norge. Det er ventet svært kraftig vind på oransje nivå både Østafjells og i Rogaland, med vindkast opp mot 30–40 meter i sekundet. Det tilsvarer vindhastigheter på mellom 108 og 144 kilometer i timen.

– Vinden kan komme opp i storm styrke på Sørlandet og Rogaland, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Olav Krogsæter, til TV 2.

Sjekk været der du er

De sterkeste vindkastene ventes nær kysten og i fjellet. Natt til lørdag kan det også bli kraftige vindkast i innlandet.

Oransje farevarsel innebærer høy risiko for omfattende skader.

Ifølge Meteorologisk Institutt vil det komme mellom 40 og 55 millimeter nedbør på Østlandet i løpet av 12 timer.

Les også: Vindkast med orkan styrke på Vestlandet

– Har potensial til å lage store skader

Væreksperter ber derfor publikum unngå å oppholde seg på utsatte steder nær kysten og i fjellet blant annet med tanke på risikoen for å bli truffet av løse gjenstander.

– Dette lavtrykket har potensial til å lage store skader over store områder, advarer statsmeteorolog Kristian Gislefoss, ifølge NRK.

Han viser til at det fortsatt er noe usikkerhet knyttet til eksakt hvilken bane uværet vil få når det passerer Sør-Norge, og at det vil være avgjørende for intensiteten og konsekvensene på bakken.

– Det kommer til å blåse, men spørsmålet er hvor kraftig. Men at det blir mye vind og en del nedbør fredag, det er helt sikkert, sier Gislefoss til VG.

Les også: Over 10.000 uten strøm under uværet på Vestlandet

– Hent barna før stormen treffer

Skoler og barnehager på utsatte steder i Kristiansand har sendt ut melding til alle foreldre, der de blir bedt om å hente barna før klokka 15-16 når stormen setter inn, ifølge Fædrelandsvennen.

Kommunen ber også foreldre om å hente barn som går på SFO, så de slipper å gå hjem selv, og at alle uteaktiviteter på ettermiddagen avlyses, skriver Dagbladet.

Hafslund øker beredskapen

Trær som var falt ned over kraftlinjer, tak som blåste av gårde og stillaser som falt var blant konsekvensene av den kraftige vinden over Vestlandet onsdag kveld og natt til torsdag.

På Bergen lufthavn ble folk regelrett blåst over ende da de kom ut av ankomsthallen onsdag kveld. Likevel fikk politiet ikke meldinger om personskader.

På det meste var over 17.000 kunder hos strømleverandøren BKK i Hordaland og Nordhordland strømløse, men torsdag kveld var berørte husstander nede i drøyt 1.700. Seks skoler og barnehager måtte torsdag holde stengt på grunn av strømbrudd, melder TV 2.

I forkant av fredagens uvær har Hafslund Nett, som har over 700.000 kunder i Oslo, Akershus og Østfold, økt beredskapen på driftssentralen og økt styrken på utemannskapene.

Ikke overraskende begynte forsikringsselskapene torsdag å få inn rapporter om skader fra kundene.

Populært