Meny

Norsk IS-kriger gjemmer seg i Syria med sine seks barn

I oktober i fjor mistet IS kontrollen over Raqqa som hadde vært ekstremistenes hovedstad. En av de som kom seg unna i de siste IS-bussene var Michael Skråmo. Foto: NTB scanpix / YouTube
Like før IS-hovedstaden Raqqa ble frigjort, skal norske Michael Skråmo og familien ha fått plass i de siste bussene med IS-flyktninger.

Den svenske nyhetsformidleren SVT kunne sist helg vise tekstmeldinger hvor Michael Skråmo bekrefter at han og familien har forlatt Raqqa.

Skråmo dro til Syria i 2014 og har i tiden deretter drevet aktiv propaganda for å få andre til å slutte seg til den ekstremistiske bevegelsen.

Michael Skråmo har norske foreldre og er norsk statsborger, men han har vokst opp i Göteborg og henvender seg hovedsaklig til et svensk publikum i sine taler på YouTube og andre steder. Han bruker også navnet «Abdul Samad al Swedi».

Etter at familien dro til Syria skal han ha fått to barn, noe som gjør han til seksbarnsfar.

Oppfordret til terror

Han har også oppfordret til terrorangrep i vestlige land. Blant de Skråmo har utpekt som et mulig offer er den svenske tegneren Lars Vilks som provoserte mange etter å ha tegnet profeten Muhammed som en hund.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere navngitte personer, men opplyser ABC Nyheter på generell basis at hvis det kan bevises at personer har deltatt, støttet eller oppfordret til terrorhandlinger, så risikerer man straffeforfølgelse når man kommer til Norge.

Jesper Söder som kjempet med kurdiske styrker mot IS har hatt kontakt med IS-krigeren Michael Skråmo. Han oppfordrer ham til å legge ned våpnene. Foto: Profilbilde Twitter

En av de som i lengre tid har hatt kontakt med Skråmo er Jesper Söder fra Trollhättan, like nord for Göteborg. Han har selv kjempet i Syria, men på den andre siden og for YPG - kurdiske styrker som har bekjempet IS.

Söder har beskrevet sine opplevelser i boken «När världen tittade bort» som kom ut i 2016.

USA ordnet transport

Det er i tekstmeldinger mellom de to at det avdekkes at Skråmo kom seg unna like før Raqqa ble overtatt av syriske og kurdiske styrker. Transporten skal ha vært organisert av USA og syriske styrker.

«Vi gjorde fredsavtal och usa och sdf gav oss bussar ut», heter det i en av tekstmeldingene til Jesper Söder.

Söder ber islamisten om å overgi seg og tenke på familien sin. Skråmo skal flere ganger ha truet med å drepe de seks barna sine før han kommer til å legge ned våpenet. På Twitter skrev Söder etter SVTs nyhetsinnslag fredag:

Å oppfordre til terror slik Skårmo har gjort, er ulovlig i både Norge og Sverige. Her til lands er det også straffbart å tilhøre en terrororganisasjon.

«Det beste livet»

Michael Skråmo var 29 år da han høsten 2014 flyttet til Syria med kona og sine da fire barn. Han hadde konvertert til islam ni år tidligere, og senere blitt radikalisert.

På en av sine PR-filmer på YouTube sier han at de lever «det beste livet», og han oppfordrer andre til å komme ned og slutte seg til bevegelsen for å «gi sin støtte til Allah».

Den svenske avisen Expressen hadde et stort oppslag om ham like etter at han dro til Syria for tre år siden. Her omtales hans norske familie og andre slektninger i hele Skandinavia, men også kontakten mellom Skråmo og Ubaydullah Hussain om betaling av gjeld til en turbanselger. Hussain ble dømt til ni års fengsel for IS-rekruttering i fjor vår, og en avgjørelse i ankesaken er ventet denne uken.

SVT opplyser at Skråmo, familien og andre fremmedkrigere nå befinner seg i et IS-kontrollert område i nærheten av Al-Bukamal, øst i Syria.

--

Det har ikke lykkes ABC Nyheter å komme i kontakt med Jesper Söberg for kommentar.

Populært