Meny

Klassekampen: Forsvaret bruker Russland som argument for rakettskjold

Slik ser et mobilt amerikanskbygd rakettforsvar ut. Her er det plassert på en golfbane i Sør-Korea. Foto: Kim Jun-beom/Yonhap/AP/NTB scanpix) Foto: NTB scanpix
Slik ser et mobilt amerikanskbygd rakettforsvar ut. Her er det plassert på en golfbane i Sør-Korea. Foto: Kim Jun-beom/Yonhap/AP/NTB scanpix) Foto: NTB scanpix
Forsvaret bruker i et internt dokument trussel fra Russland som et argument for at Norge må bli en del av NATOs rakettskjold, skriver Klassekampen.

Regjeringen og NATO hevder offisielt at rakettskjoldet ikke er rettet mot Russland. Men i et hemmelig forsvarsdokument framholdes trusselen fra Russland som en grunn til at Norge bør slutte seg til skjoldet, ifølge avisen.

Dette står i skarp kontrast til regjeringens tidligere uttalelser om rakettforsvaret, som forkortes BMD.

«Det har fra første stund vært presisert at NATOs BMD ikke er rettet mot Russland. Systemet har verken som formål –eller kapasitet til – å avskjære Russlands strategiske kjernevåpen.»

Det skrev regjeringen i januar etter at Klassekampen meldte at en ekspertgruppe med norske og amerikanske forskere jobber med å anbefale hvordan Norge kan bidra til NATOs rakettskjold.

I en gradert rapport fra Luftforsvaret, som først ble omtalt av Klassekampen fredag, kommer det fram at dagens norske luftvern ikke er i stand til å forsvare Norge mot russiske missiler og presisjonsbomber. Trusselvurderingen er basert på Etterretningstjenestens analyser og nevner ingen andre land enn Russland.

Anbefalingen er at Norge enten blir en del av Natos rakettskjold, eller investerer i et eget norsk rakettskjold.

Departementet har tidligere vist til at spørsmålet om norsk deltakelse i rakettskjoldet trolig vil avgjøres i midten av 2018.

Forsvarsdepartementet har ikke besvart Klassekampens spørsmål om saken.

Annonse
Populært