Meny

Mulla Krekar tiltalt for trusler

Mulla Krekar ble torsdag atter en gang tiltalt for trusler. Denne gang mot en kurder. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar (59) er tiltalt for trusler mot en kurder under et NRK-intervju.

Det var under et intervju gjennomført fredag 20. februar og publisert 25. februar, at Krekar kom med uttalelser om at han ville belønne den som ville drepe kurdiske Halmat Goran.

Uttalelsene blir av påtalemyndigheten også vurdert som trusler som var egnet til å framkalle alvorlig frykt hos Goran.

– Står fritt til å drepe

«Utsagnet kom etter at han rett forut i intervjuet hadde presisert at enhver som kjenner dødsstraffen Halmat skal ha, står fritt til å drepe ham, og må videre ses i sammenheng med at han over lengre tid og ved flere anledninger (...) har uttalt at Halmat Goran and andre «frafalne» må dø», heter det i tiltalen, som er tatt ut av Statsadvokatene i Oslo.

Uttalelsene i intervjuet førte til at politiet siktet ham for trusler under særlig skjerpende omstendigheter og for offentlig å ha oppfordret til straffbar handling.

I august ba Riksadvokaten statsadvokaten om å ta ut tiltale mot Krekar for brudd på paragraf 140 i straffeloven, som omhandler oppfordring til straffbare handlinger. Torsdag ble det kjent at tiltalen også omfatter trusler.

Har sonet for trusler

Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad, som han egentlig heter, har sittet varetektsfengslet siden NRK-intervjuet i februar. Truslene han nå er tiltalt for, er nesten identiske med dem han kom med i 2012, og som han sonet en straff på to år og ti måneder for.

Politiet vedtok etter løslatelsen i januar i år å tvangsflytte Krekar til et asylmottak i Hemne kommune i Sør-Trøndelag, et vedtak Borgarting lagmannsrett senere opphevet.

– Fare for oversoning

Mulla Krekar ble framstilt for fortsatt varetekt tidligere denne måneden. Forsvareren hans, advokat Brynjar Meling, uttrykte under fengslingsmøtet i Oslo tingrett at han var bekymret for at klienten skulle oversone. Krekar hadde da sittet 24 uker i varetekt, og Meling mener det er lenger enn mullaen eventuelt vil sone dersom han blir funnet skyldig.

– Han er dømt for uttalelsene. I intervjuet med NRK gjentok han bare at han fortsatt mener det samme. Det var ikke noe nytt i trusselelementet, sa forsvareren.

Under rettsmøtet uttalte Krekar at saken mot ham er «rent politisk», og han understreket at han ikke erkjenner straffskyld.

Trolig kommer saken opp for Oslo tingrett i begynnelsen av oktober.

Fakta om mulla Krekar:


* Kurder fra Nord-Irak som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad.

* Født 7. juli 1956.

* Kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.

* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

* Vedtatt utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003.

* Kan ikke utvises av frykt for tortur og henrettelse i Irak.

* Dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler i 2010.

* Frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

* Oslo politidistrikt vedtok å tvangsflytte ham til et asylmottak i Hemne kommune etter løslatelsen i januar. Borgarting lagmannsrett opphevet senere vedtaket.

* I februar kom Krekar med uttalelser i et NRK-intervju som førte til siktelse og nå tiltale for offentlig å ha oppfordret til straffbar handling og trusler.

* Han har sittet varetektsfengslet siden 27. februar.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus