Sveitser fikk Ibsenpris på 2,5 millioner kroner

Den sveitsiske regissøren og komponisten Christoph Marthaler mottar den internasjonale Ibsenprisen 2018.
Den sveitsiske regissøren og komponisten Christoph Marthaler mottar den internasjonale Ibsenprisen 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den sveitsiske teaterregissøren og komponisten Christoph Marthaler fikk fredag tildelt årets internasjonale Ibsenpris på 2,5 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale Ibsenprisen finansieres av statlige norske midler og er verdens største teaterpris. Den deles ut annethvert år. Marthaler fikk fredag tildelt prisen under et arrangement på Ibsenfestivalen på Nationaltheatret. Under festivalen blir også et gjestespill av prisvinneren vist.

Marthaler (66) er kjent for sitt unike scenespråk i krysningen mellom musikkteater og et stilisert, fysisk teater, mener prisjuryen.

– Christoph Marthaler har i over 30 år vært en av verdens mest betydningsfulle og innflytelsesrike teaterregissører. Han har skapt seg sitt eget sceniske språk, som har åpnet for ny innsikt i menneskelige relasjoner og begeistret et stort internasjonalt publikum, sa juryleder Per Boye Hansen da det tidligere i år ble kjent at Marthaler er årets prisvinner.

Den internasjonale Ibsenprisen ble etablert av regjeringen i 2007. Den eneste norske som til nå har fått prisen, er forfatter og dramatiker Jon Fosse, som ble tildelt den i 2010.