Tusenvis stilte i fakkeltog for fredsprisvinnerne

VIDEO: Se prisvinnerne bli hyllet av flere tusen oppmøtte.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tusen møtte opp i fakkeltoget for å hylle årets nobelprisvinnere. For første gang i historien var det ikke flere fakler å oppdrive.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenfor Grand Hotel på Karl Johan steg jubelen til himmels da de to nobelprisvinnerne tradisjonen tro kom ut på balkongen for å motta hyllesten.

– Hurra, hurra! Denis, Nadia, lød de taktfaste ropene.

Allerede ved 17.30-tiden mandag strømmet folk til Jernbanetorget for å delta i det tradisjonsrike fakkeltoget. Der ble det raskt utsolgt for fakler, opplyser arrangøren, Norges Fredsråd, til NTB. I tillegg til de mange lyspunktene bar mange på kurdiske og kongolesiske flagg og yazidi-flagg.

Blant årets appellanter var Emery Habamungu Mutunzi, som jobber side om side med den kongolesiske prisvinneren Denis Mukwege ved Panzi-sykehuset i Kongo.

– Vi i Bukavu takker Nobelkomiteen for å ha gitt fredsprisen til Nadia Murad og Denis Mukwege. De er en inspirasjon for oss alle i kampen for å sikre kvinner og jenter rettighetene de fortjener, sa Mutunzi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også en yazidi-kvinne som har lidd samme skjebne som Murad, holdt en følelsesladd appell fra talerstolen på Jernbanetorget. Ifølge kvinnen ble hun solgt fire ganger og voldtatt av to forskjellige menn.

– Vi ønsker ikke deres sympati, vi ønsker handling og at dere støtter oss, sa hun og ba Norge ønske yazidi-kvinner velkommen slik Tyskland gjør.

Blant appellantene var også SVs Karin Andersen, som hadde nominert begge årets vinnere til Nobelprisen.

– Årets fredspris går til to av de modigste menneskene jeg kjenner, sa hun.