FN: 320.000 rohingya-barn har flyktet fra Myanmar til Bangladesh

Utslitte smågutter sover i flyktningleiren Kutupalong etter fire lange dager på flukt fra Myanmar til Bangladesh. Foto: Dar Yasin / AP / NTB scanpix
Utslitte smågutter sover i flyktningleiren Kutupalong etter fire lange dager på flukt fra Myanmar til Bangladesh. Foto: Dar Yasin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmere 600.000 rohingya-muslimer har flyktet fra hjemmene sine i Myanmar til Bangladesh siden slutten av august. Rundt 320.000 av dem er barn, ifølge UNICEF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange av flyktningbarna i Bangladesh har vært vitne til grusomheter i Myanmar som et barn aldri skulle ha sett, og de har lidd enorme tap, sier UNICEF-sjef Anthony Lake.

Organisasjonen anslår at opptil 12.000 barn krysser grensen til Bangladesh hver uke. Det kommer fram i en ny rapport publisert torsdag.

– Disse barna trenger mat, rent vann og vaksiner som beskytter dem mot sykdommer som lett oppstår og sprer seg i nødssituasjoner, sier Lake.

Han understreker at barna også trenger profesjonell hjelp til å bearbeide traumene de har opplevd.

– Og de trenger utdannelse. Og håp. Hvis vi ikke kan gi dem det, hvordan skal de kunne vokse opp til å bli selvstendige bidragsytere i samfunnet? Denne krisen stjeler barndommer. Vi kan ikke tillate at den stjeler framtider også, sier Lake.

Tidligere denne uken publiserte Human Rights Watch nye satellittbilder som viser at minst 288 landsbyer er delvis eller helt ødelagt av branner i delstaten Rakhine i Myanmar siden 25. august. Titusener av hus er ødelagt, de aller fleste har vært boliger for rohingya-muslimer.

Masseflukten og alle meldingene om grove overgrep mot den muslimske minoriteten har fått FNs generalsekretær António Guterres til å anklage Myanmar for etnisk rensing.