Katalansk leder taus før regjeringens tidsfrist

Mandag er en skjebnedag for den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont. Regjeringen krever at den tidligere journalisten kommer med en avklaring på hvordan han forholder seg til en eventuell uavhengighetserklæring. 
Foto: Manu Fernandez/AP/NTB scanpix
Mandag er en skjebnedag for den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont. Regjeringen krever at den tidligere journalisten kommer med en avklaring på hvordan han forholder seg til en eventuell uavhengighetserklæring. Foto: Manu Fernandez/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen krever svar om katalansk uavhengighet, mens separatister truer med protester om lederen Carles Puigdemont gjør knefall. Hovedpersonen selv er taus. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanias statsminister Mariano Rajoy ga onsdag Catalonias ledere fem dagers frist til å klargjøre om regionen vil erklære seg uavhengig eller ikke. Fristen går ut mandag formiddag klokken 10, men foreløpig er det ikke kommet noen indikasjoner på hvordan Catalonias regionpresident Carles Puigdemont vil forholde seg til regjeringens tidsfrist.

Tirsdag kunngjorde Puigdemont at han utsatte en uavhengighetserklæring «i håp om dialog».

Kravet fra regjeringen er et dilemma for Puigdemont. Hvis han varsler at det vil komme en uavhengighetserklæring, kan det gi regjeringen mulighet til ta i bruk artikkel 155 i Spanias grunnlov, som vil gi dem rett til å frata regionen sitt selvstyre. Sier Puigdemont at det ikke vil komme en uavhengighetserklæring, vil han trolig miste støtte blant de katalanske separatistene.

1. oktober holdt Catalonia folkeavstemning om hvorvidt regionen ønsket å bli uavhengig fra Spania. Folkeavstemningen ble erklært ulovlig av spanske myndigheter.