CNN: Stevning i FBIs Russland-etterforskning før Comey-oppsigelse

Ifølge CNN er det kontakter av tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn som innkalles til en høring for en storjury. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
Ifølge CNN er det kontakter av tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn som innkalles til en høring for en storjury. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Føderal påtalemyndighet har kalt inn til en høring for å vurdere om det er grunnlag for siktelser i forbindelse med FBIs Russland-etterforskning, melder CNN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bekjente av Trumps avgåtte nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn som innkalles til høring, melder CNN.

Stevningene er blitt utstedt i løpet av de siste ukene, men kanalen fikk først vite om stevningene bare timer før president Donald Trump sa opp FBI-sjef James Comey tirsdag.

Flynn måtte trekke seg som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver 13. februar i år, bare noen uker etter at han fikk stillingen. Bakgrunnen var avsløringer om at Flynn ikke skal ha fortalt visepresident Mike Pence sannheten om sine samtaler med Russlands ambassadør i Washington, noe som førte til at Pences uttalelser om saken ikke stemte med virkeligheten.

Flynn innrømmet å ha vært «uaktsom» ved å ha gitt utilstrekkelig informasjon til Pence og andre angående sin kontakt med ambassadør Sergej Kisljak 29. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen kommentar

Det er personer som var ansatt på kontrakt hos Flynn i tiden etter at daværende president Barack Obama i 2014 sparket ham fra etterretningsetaten Defence Intelligence Agency (DIA) som er stevnet, ifølge CNNs kilder.

Verken Flynns advokat Robert Kelner, FBI, justisdepartementet eller påtalemyndighetens kontor i Alexandria vil kommentere saken.

Stevningen av Flynns bekjente er det første tegnet på en større utvikling i FBIs etterforskning av mulige forbindelser mellom Trump-kampanjen og Russland. Etterforskerne har blant annet prøvd å finne ut om det har funnet sted uregelmessigheter i forbindelse med at Flynn mottok penger fra klienter med tilknytning til myndigheter i Russland og Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland og Tyrkia

En granskningskomité i Kongressen har dessuten anklaget Flynn for mulig lovbrudd ved at han ikke la fram opplysninger om at han mottok 45.000 dollar for å ha deltatt på et arrangement i Moskva for å feire den statlig finansierte nyhetskanalen Russia Today. Ifølge amerikansk etterretning spilte Russia Today en nøkkelrolle i arbeidet med å spre stjålne eposter som hadde til hensikt å sverte Hillary Clintons valgkamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flynns forsvarer Robert Kelner sier at Flynn ikke skjulte noe som helst, og at Flynn varslet DIA om sin reise til Russland.

– Som tidligere opplyst, varslet general Flynn DIA angående sin tale hos Russia Today, både før og etter reisen, og han svarte på alle spørsmål som ble stilt angående reisen under høringen i Kongressen, sier Kelner.

I mars ble Flynns lobbyselskap registrert hos justisdepartementet i Washington som utenlandsk agent for den tyrkiske regjeringen, med en kontrakt verdt 500.000 dollar.

Viktige datoer i forholdet mellom Trump og Comey:

* Oktober 2016: Representanter for etterretningstjenesten sier Russland står bak hacking og spredning av falsk informasjon for å forstyrre valget.

* November 2016: Trump vinner valget. FBI-direktør James Comey har like før gjenopptatt – og lagt ned – utredningen av Demokratenes kandidat Hillary Clintons eposthåndtering.

* Desember 2016: Demokratene anklager Comey for å ha holdt unna informasjon om Russlands innblanding i valget for å hjelpe Trump.

* Januar 2017: Comey og andre høytstående sjefer i etterretningstjenesten informerer Trump om at president Vladimir Putin står bak Russlands innblanding i valget.

* Januar 2017: Trump ber Comey forbli i stillingen når han er president.

* Februar 2017: FBI avviser en forespørsel fra Det hvite hus om å motbevise medieoppslag i New York Times om kontakt mellom Trumps valgkamp og russisk etterretningstjeneste.

* Februar 2017: Trump raser over nyhetsreportasjer om FBI og Russland. Han tvitrer at FBI ikke er i stand til å stoppe sikkerhetslekkasjer som skader regjeringen.

* Mars 2017: Comey ber justisdepartementet dementere opplysningene som Trump tvitret om at Barack Obama har avlyttet Trump.

* Mars 2017: Comey sier han planlegger å forbli i stillingen.

* Mars 2017: Comey bekrefter for første gang at FBI etterforsker Russlands innblanding i valget, og med det kobler personer i Trump-kampanjen med den russiske regjeringen.

* Mai 2017: Trump gir Comey sparken.