Bannon fjernet fra USAs nasjonale sikkerhetsråd

Steve Bannon. Foto: Ap / NTB scanpix
Steve Bannon. Foto: Ap / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stephen Bannon mister plassen i USAs nasjonale sikkerhetsråd (NSC), bekrefter amerikanske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en ny liste over medlemmer av den øverste komiteen i rådet, er Bannon ute. USAs forsvarssjef Joe Dunford og øverste etterretningssjef Dan Coats er tilbake i komiteen som faste medlemmer.

En talspersonen fra Det hvite hus bekrefter utbyttingen og sier at det er etter ønske fra Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver, Herbert Raymond McMaster. Ifølge Det hvite hus ønsker McMaster å gjøre ting på sin egen måte, og Trump lovet ham at han kunne utnevne sine egne representanter til NSC.

Les også: Trumps aggressive rådgiver

Oppgaven utført

En kilde i Det hvite hus sier at Bannon fikk plassen i NSC for å holde øye med den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn og for å tilpasse rådet til Trumps visjoner, ifølge Washington Post.

Bannon skal sjelden ha deltatt på møtene, og hans oppgave er over, ifølge avisen. Deres kilder understreker at beslutningen om å omorganisere NSC og fjerne Bannon ikke er en degradering av den omstridte rådgiveren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten fikk krass kritikk for å ha gitt Bannon plass i Det nasjonale sikkerhetsrådet, som er et forum presidenten bruker til å drøfte USAs sikkerhetsanliggender og utenrikspolitiske spørsmål.

Største støttespiller

Bannon antas å ha vært en pådriver for mange av presidentordrene Trump undertegnet de første ukene i Det hvite hus.

– Trump har ganske begrenset politisk erfaring og er ikke særlig belest, Bannon har noe mer politisk erfaring og er langt mer belest. Han «fullfører Trumps setninger», har Ketil Raknes, tidligere USA-korrespondent for Morgenbladet og statssekretær for SV, tidligere uttalt til ABC Nyheter.

Bannon tok over som leder av Trumps valgkamp i august 2016, etter at Paul Manafort ble kritisert for nære bånd til den tidligere ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj og regelrette diktatorer.

– I løpet av valgkampen var Breitbart News Trumps største støttespiller, og det er noe av bakgrunnen for at han tok inn Bannon, sa Raknes.