Solid seier for Merkels parti i Saarland

Tysklands statsminister Angela Merkel, her fotografert i Roma søndag. Merkels parti ser ut til å sikre seieren i delstaten Saarland. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB scanpix
Tysklands statsminister Angela Merkel, her fotografert i Roma søndag. Merkels parti ser ut til å sikre seieren i delstaten Saarland. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Angela Merkels parti CDU vant med 40,7 prosent av stemmene en klar seier i delstatsvalget i Saarland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den andre siden var valgresultatet skuffende for sosialdemokratiske SPD, som ikke klarte å innkassere politisk gevinst på populariteten til partiets statsministerkandidat Martin Schulz.

Med 29,6 prosent av stemmene maktet ikke partiet å få nok stemmer til å danne en ny venstreorientert regjering i regionen nær grensa mot Frankrike. Schulz innrømmer at resultatet er svakere enn det han håpte på, men han maner sine tilhengere til å se optimistisk på fremtiden.

– Vårt mål er å danne en ny føderal regjering i Tyskland, og vi har fått en klar beskjed i kveld: Dette er et maraton, ikke en sprint, sa han.

Det bor nærmere en million mennesker i Saarland, som per dags dato ledes av en koalisjon bestående av de konservative og Sosialdemokrater, som minner om Merkels regjering i Berlin. Målingene i forkant av valget antydet at det skulle bli langt mer jevnt.

Høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland (AfD) sanket med en oppslutning på 6,2 prosent nok stemmer i Saarland til å bli representert i delstatsforsamlingen. Dermed får partiet representanter i totalt elleve av landets 16 delstatsforsamlinger, selv om søndagens resultat var langt fra det beste de har fått.